[ X ]
[ X ]
[ X ]
De ce Moldova are nevoie de o Primă Doamnă activă și implicată plenar în viața publică
3 Ianuarie

În primul an de mandat al Președintelui Igor Dodon, Prima Doamnă, Galina Dodon, a fost extrem de activă, participând plenar la viața publică din Republica Moldova. Astfel, Prima Doamnă a fost implicată în mai multe proiecte importante printre care se numără: proiectul destinat renovării grădinițelor din țară; proiectul de ajutare a copiilor cu deficiențe de auz; proiectul privind asigurarea mau multor copii din familii nevoiașe cu rechizite școlare; procurarea de locuințe pentru familii defavorizate și altele.

Și anterior Primele Doamne ale Republicii Moldova erau implicate în acțiuni cu caracter filantropic, dar, cu siguranță, niciodată soția Președintelui nu a fost atât de prezentă în viața publică a țării, încercând să soluționeze probleme stringente cu care se confruntă oameni concreți, dar și societatea, în general.

Pentru ce este bună o astfel de implicare? Pentru că, așa cum e și în majoritatea țărilor democratice ale lumii, Prima Doamnă este un reper, este cea care dă tonul acțiunilor, care, de cele mai dese ori, nu au nimic în comun cu politica, dar care au impact semnificativ în societate. În multe state dezvoltate, cum ar fi, de exemplu, SUA, asupra programului Primei Doamne lucrează o echipă întreagă de consilieri, care identifică probleme stringente ale societății, acțiuni cu impact la nivelul societății, în care o implică pe soția Președintelui. De ce se face acest lucru? Sunt zone de maximă sensibilitate, sunt probleme de maximă importanță, care nu pot fi soluționate de politicieni, de partide, de instituții guvernamentale, etc.. Aceste probleme pot fi soluționate doar prin efortul comun al societății, iar Primei Doamne i se rezervă dreptul de declanșator, de catalizator al respectivelor procese.

Galina Dodon nu are echipă de consilieri, care să-i identifice domeniile sensibile în care trebuie să se implice. De aceea, implicarea Dumneaei cu atât mai mult trebuie susținută și apreciată. Or, Dnei nu face nimic altceva decât să „importe” în Moldova o practică pe larg aplicată în mai multe țări ale lumii – pur și simplu, încearcă să fie la nivelul statutului de Primă Doamnă și îi reușește.

Din păcate, nu toată societatea din Republica Moldova este încă pregătită pentru a accepta astfel de manifestări. Tuturor ne place să vedem la tv cum se implică în acțiuni caritabile Melania Trump, dar unii dintre noi privesc cu suspiciune când acest lucru îl face Galina Dodon.

Asta e problema noastră, a unei părți a societății din Republica Moldova – cât de mari și tari susținători ai egalității de gen nu ne-am da, unora nu le cade bine deloc implicarea femeilor în viața publică. Unii dintre noi nu-și dau seama că sunt ostatecii aceleeași mentalități învechite, pe care tot noi o criticăm și spunem că demult e timpul să ne debarasăm de ea. Venind cu acuze și dând verdicte, nu vrem să ne uităm măcar la exemplul țărilor care pentru „autorii” criticelor sunt veritabile exemple demne de urmat și unde femeilor, în general, iar Primelor Doamne, în particular, li se rezervă un loc anume în viața publică. Dându-ne cu părerea, uneori nu ne dăm seama că de fapt azi negăm ceea ce am promovat ieri…

Dar, m-am cam abătut de la temă. Iar concluzia la cele spuse mai sus este că, ne place sau nu ne place Președintele Igor Dodon, dar activitatea Primei Doamne trebuie apreciată. Or, surprinzător, ea aduce în Moldova ceea ce ne lipsea de decenii bune – o Primă Doamnă activă și implicată plenar în soluționarea problemelor societății.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților