[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cine va conduce capitala dacă Primarul Dorin Chirtoaca nu-și va mai exercita atribuțiile
26 Mai

Exact cu o lună în urmă, portalul TRIBUNA.md a descris o situație care acum este reală: cine va conduce municipiul  Chișinău, dacă Primarul general Dorin Chirtoacă nu va mai putea să-și exercite atribuțiile, avînd în vedere  că, de facto capitala nu are nici un viceprimar (doi fiind cercetaţi de CNA, iar alţii doi aşa şi nu au fost numiţi în funcţii.

Iată ce răspunsuri au dat la 26 aprilie 2017, cei mai cunoscuți consilieri municipali:

„Atunci, Primăria rămâne absolut decapitată. În situația în care nu este nici un viceprimar activ, de obicei un viceprimar exercită interimatul. Dar există în Legea administrației publice locale și prevederea că, în cazuri respective, prin decizia Consiliului, se poate desemna un consilier sau un reprezentant al Primăriei care să exercite interimatul în perioada în care Primarul este în incapacitatea de a-şi exercita atribuţiile din varii motive”, ne-a declarat Elena Panuş, consilier din partea „Partidului Nostru”.

La rândul său, Ruslan Codreanu, liderul fracţiunii PPEM în CMC, ne-a declarat: „Legal, rămâne secretarul Consiliului Municipal. Dar asta ar însemna că orașul nu are conducere”.

Liderul PSRM din CMC, Ion Ceban a declarat că, această situație este reglementată de Legea privind administrația publică locală, și anume articolul 34: Interimatul funcției de primar.

Amintim că, articolul 34 prevede că: (1) În cazul încetării înainte de termen a mandatului, al suspendării din funcţie sau al imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de drept de către un viceprimar. (2) Dacă viceprimarul, din motive obiective, refuză interimatul funcţiei de primar sau dacă primarul şi viceprimarul sunt suspendaţi din funcţie concomitent, sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului. (3) În caz de absenţă temporară, primarul poate delega, sub proprie răspundere, exercitarea atribuţiilor sale viceprimarului sau, după caz, secretarului consiliului pe întreaga durată a absenţei sale. (4) În exercitarea temporară a atribuţiilor de primar, secretarul consiliului nu este exonerat de exercitarea atribuţiilor sale de bază.

Andriana Cheptine 

Inapoi la arhiva noutaților