[ X ]
[ X ]
[ X ]
Implementarea recomandărilor Curții de Conturi în domeniul conformității achizițiilor publice, evaluată de societatea civilă
21 Octombrie

Un raport de monitorizare a situației privind implementarea recomandărilor Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) referitoare la auditurile conformității achizițiilor publice în anii 2020-2021 a fost prezentat astăzi, 20 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Prezentarea a fost făcută de experta Transparency International – Moldova, Ianina Spinei, invitat special fiind Andrei Munteanu, membru al CCRM.

Dl Munteanu a menționat importanța aportului și rolului societății civile în contribuirea la implementarea recomandărilor Curții de Conturi și la responsabilizarea entităților auditate. De asemenea, membrul CCRM a relatat despre acțiunile Curții de Conturi în contextul eficientizării implementării recomandărilor de audit, inclusiv despre dezvoltarea și modernizarea sistemului informațional de monitorizare a recomandărilor, implementat de CCRM.

Potrivit raportului, nivelul de implementare a recomandărilor este jos: doar cca 1/3 din ele au fost implementate, 56% – n-au fost implementate şi 7% – implementate parțial. În majoritatea cazurilor, pe paginile web ale ministerelor auditate și entităților din subordine nu sunt plasate careva informații despre rezultatele auditurilor şi măsurile întreprinse pentru realizarea recomandărilor. De asemenea, CCRM a întreprins o serie de măsuri pentru a îmbunătăți comunicarea cu autoritățile publice, inclusiv a lansat un nou instrument de gestionare a procesului de implementare a recomandărilor (SIA „Audit CCRM”). Există o dinamică pozitivă în comunicarea și conlucrare cu Cancelaria de Stat, cca 15% din măsurile prevăzute în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2022 fiind introduse la propunerea Curții de Conturi. În studiu se menționează, de asemenea, că comunicarea și conlucrarea cu Parlamentul a devenit mai activă după crearea Comisiei de control al finanțelor publice (CCFP).

Studiul a fost elaborat în proiectul „Consolidarea statului democratic de drept: contribuția societății civile ”, implementat de Transparency International – Moldova. Scopul evaluării a fost analiza realizării de către entitățile auditate a recomandărilor CCRM emise în urma auditurilor conformității achizițiilor publice, identificarea problemelor care rămân la ordinea de zi și formularea propunerilor în vederea remedierii situației.

Inapoi la arhiva noutaților