[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ilan Șor: „Gospodăriile colective – salvarea satelor”
27 Septembrie

În cadrul primei runde de întâlniri cu membrii activi ai Partidului „ȘOR”, organizate săptămâna trecută, liderul partidului și primarul de Orhei, Ilan Șor, a făcut o serie de declarații referitoare la program și a prezentat propria viziune asupra dezvoltării Republicii Moldova. Tânărul politician a vorbit despre Programul Partidului „ȘOR” și despre componentele principale ale planului său de acțiuni menite să scoată economia, sfera socială, infrastructura și administrația publică din criza actuală, transmite CURENTUL.

În special, se propune extinderea la nivel național a proiectelor sociale implementate cu succes la Orhei. Astfel, Partidul „ȘOR” planifică să adopte programele sale „Magazine sociale”, „Locuințe sociale”, „Capital matern” în calitate de programe naționale obligatorii.

În ceea ce privește dezvoltarea economică, Ilan Șor se pronunță în favoarea consolidării rolului statului în ramurile strategice ale economiei, până la monopol absolut în domenii precum comerțul cu produse de tutun și alcool, sectorul energetic, etc..

O altă activitate importantă ține de salvarea satelor moldovenești și restabilirea potențialului lor de producere. Pentru ca acest lucru să fie posibil, avem nevoie de restabilirea, pe bază voluntară, a marilor gospodării colective, echipate cu utilaje și tehnologii, gospodării ce ar beneficia de suportul statului, inclusiv prin achiziții garantate și distribuirea profiturilor între toți locuitorii satelor. În acest fel se va obține nu doar o creștere economică a satelor, dar și se va îmbunătăți semnificativ bunăstarea socială a locuitorilor acestora, în special a persoanelor în etate.

Programul de acțiune al Partidului „ȘOR” presupune, de asemenea, o restabilire de 100% a infrastructurii minime – renovarea completă a drumurilor din toate localitățile și restabilirea sistemului de iluminat stradal în orice sat și oraș. Programul va fi implementat în cel mai scurt timp posibil și cu ajutorul noilor tehnologii și materiale de calitate.

În opinia lui Ilan Șor, un rol important în procesul de dezvoltare îi revine introducerii noilor practici de guvernare la nivel de stat și local. Potrivit primarului de Orhei, „doar o nouă putere, apropiată de oameni, responsabilă și profesionistă, va ajuta la edificarea unei noi țări”. O primă preocupare a Partidului „ȘOR” va fi eradicarea corupției, inclusiv prin adoptarea unui cadrul legal mai strict. Cât despre procesul de luare a deciziilor, autoritățile se vor baza pe deciziile luate de adunările cetățenilor și referendumurile locale, care ar urma să devină o practică obișnuită la  nivel local. Apropierea puterii și justiției de oameni va permite, de asemenea, alegerea de către cetățeni a procurorilor locali, judecătorilor și șefilor poliției teritoriale.

Mai mulți experți au sugerat că participarea lui Ilan Șor la întâlnirile cu membrii activi ai partidului, obiectivele de program menționate și recenta creștere a partidului ne vorbesc despre începutul muncii active a partidului pentru a intra în lupta pentru putere. Reamintim că principalele obiective ale Partidului „ȘOR” sunt protecția socială a cetățenilor, creșterea rolului statului atât în economie, cât și în protecția socială, repartizarea echitabilă a averii, precum și responsabilitatea și controlul asupra autorităților de toate nivelurile de către cetățeni.

Principalul succes politic al partidului a fost victoria convingătoare și neașteptată pentru mulți în alegerile locale din orașul Orhei. Ilan Șor a devenit primar al orașului, iar echipa sa a obținut majoritatea în consiliul municipal. Timp de doi ani, echipa lui Ilan Șor a reușit nu doar să mențină încrederea alegătorilor, ci și să pună în aplicare multiple proiecte  sociale și de infrastructură, unice pentru țara noastră. Multe dintre aceste proiecte sunt cunoscute și în afara orașului.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților