[ X ]
[ X ]
[ X ]
IGP: Au fost înregistrate 14 cazuri cu privire la unele aspecte de încălcări electorale
11 Iulie

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu informații actualizate cu privire la asigurarea ordinii publice privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, informează CURENTUL.

„De la ora 07:00 până la 11:00, la poliție au fost înregistrate 14 cazuri cu privire la unele aspecte de încălcări electorale:

-au fost sesizate despre prezența a 6 afișaje electorale amplasate în raza de 100 metri de la secțiile de votare. La moment cazurile se documentează, iar un caz nu și-a găsit confirmare;

– 1 caz de agitație electorală, grupul de reacționare operativă și documentare procesuală fiind la fața locului, faptele nu și-au găsit confirmare;

-3 cazuri ce țin de transportarea alegătorilor la Bender, Dubăsari și Rezina. Vom reveni cu o informație privind rezultatele acestor situații;

-3 cazuri de alte manifestări – un caz de huliganism, un caz de deteriorare a unui afișaj electoral ce aparține unui concurent electoral”, au declarat reprezentanții IGP.

Totodată, ei au menționat că, în paralel cu scrutinul electoral desfășurat în țara noastră, pe teritoriul RM sunt create 4 secții de votare în localitățile Comrat, Ceadîr Lunga, Vulcănești și Taraclia pentru scrutinul electoral desfășurat și în Bulgaria. Careva încălcări de ordine publică nu au fost atestate pe moment.

IGP susține că pe rețelele de socializare și sursele media au apărut mai multe cazuri, în special de la Varnița, unde doi vorbitori informează societatea despre faptul că sunt tendințe de corupere a alegătorilor cu sume de 20 dolari. „Au fost identificate persoanele care au făcut declarații, iar la solicitarea noastră de a depune o cerere penală – au refuzat. Poliția monitorizează situația”, a precizat poliția.

Mai mult, din briefingul organizat de Promo-LEX, din cumulul lor de observații, poliția s-a autosesizat pe aspectele ce țin de competența de constatare și documentare. Astfel, la moment se verifică toate faptele invocate de către ultimii pentru a stabili cu certitudine ce a avut loc în aceste cazuri.

De asemenea, potrivit poliției, au fost declarații despre faptul că nu se respectă măsurile anti-COVID-19.

A mai apărut o sesizare pe o rețea de socializare precum că într-o anumită locație din Bender se face agitație electorală cu elemente de corupere. Din informațiile preliminare este vorba de niște secvențe video care au avut loc la o altă dată, la un alt scrutin electoral.

Referitor la aspectele de îndemnare pe rețelele de socializare din partea unor concurenți electorali cu privire la chemări la violențe, poliția atenționează că aceste acțiuni se pedepsesc penal și recomandă acestor persoane să se abțină de astfel de declarații și să nu atragă cetățenii în aceste jocuri.

IGP recomandă cetățenilor să manifeste liber dreptul la vot, să sesizeze orice caz de încălcare. Totodată, solicită ca sesizările să nu fie tendențioase, orientate greșit, dar să fie situații reale.

În continuare poliția va monitoriza situația în zonele care au fost evaluate cu risc. Până la moment careva încălcări grave nu au fost atestate.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților