[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Munteanu, despre impactul legii marțiale în Ucraina aplicate la frontiera cu RM
29 Noiembrie

Fondatorul IDIS „Viitorul”, ex-Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, a explicat ce înseamnă introducerea legii marțiale de către Ucraina la frontieră cu R. Moldova, transmite CURENTUL.

Igor Munteanu spune că Moldova trebuie să-și reevalueze tacticile și strategia în raport cu regiunea separatistă transnistreană, pentru că business uzual n-o să iasă de acum înainte.

„Noi vedem foarte clar că pe măsură ce mergem în întâmpinarea unor inițiative ale unor organizații internaționale situația nu se schimbă, din contra, regimul separatist doar îngroașă rândurile companiilor care profită de businessul cu Uniunea Europeană, fără ca să-și ajusteze comportamentul, acțiunile la proiectul de reintegrare promovat de Oficiul guvernamental pentru reintegrare. Incursiunile repetate ale miliției transnistrene, rețelele de spionaj, care, evident, sunt mult mai puternice pe malul drept decât pe malul stâng dau de gândit și ar trebui, totodată, să adoptăm și politici mai ferme, mai categorice față de prezența trupelor rusești pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. Și nu doar la nivel de declarații în ONU, ci și la nivelul stopării circulației acestor persoane conectate cu GOTR-ul pe teritoriul Republicii Moldova, circulația lor prin Aeroportul Internațional Chişinău și, cel mai important lucru, alimentarea acestor trupe ilegale aflate pe teritoriul Republicii Moldova prin bănci, prin asigurări, prin transport. Asta ar arăta fermitate și ar arăta capacitatea Republicii Moldova de a se ajusta contextului tot mai conflictual din regiune”, a spus Igor Munteanu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților