[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Dodon, după ședința CSS: „Toate schemele vor fi distruse, nu vor fi preluate de nimeni. Scopul nostru este ca toți banii să vină la buget”
26 Iunie

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) s-a întrunit, astăzi, în ședință, informează CURENTUL.

După ședință, Președintele Republici Moldova, Igor Dodon, a declarat că s-au discutat șapte subiecte.

„Unu – asigurarea energetică a RM. Am analizat în interiorul acestui subiect trei elemente: tranzacția de vânzare a activelor Union Fenosa către un nou proprietar, examinarea contratelor de livrare a energiei electrice din afara țării pentru asigurarea energie a consumatorilor din RM. Aici a fost solicitată informație suplimentară referitor la acordul, contractul în baza căruia RM primește energia electrică. ANRE ne-a informat despre formarea tarifelor la energia electrică și la gaz. Doi – schemele de contrabandă. În ordinea de zi au fost incluse 4 categorii de mărfuri pe care există suspiciuni, declarații publice, referitor la contrabanda de proporții: anabolizante, chihlimbar, țigări și alcool etilic, producție alcoolică. A fost solicitat de urgență PG, CNA, SIS și tuturor organelor competente să fie create grupe comune de investigații pe toate aceste cazuri. Toate schemele vor fi distruse, nu vor fi preluate de nimeni. Scopul nostru este ca toți banii să vină la buget. O să fie lovituri destul de dure în cei care s-au ocupat cu contrabanda. În decurs de 10 zile va trebui să vină cu răspunsuri”, a precizat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a menționat că au solicitat informație referitor la construcția „Arena Chișinău”, în ceea ce ține de legalitatea construcției.

„Noi vrem obiecte sportive, de calitate, să fim gazdă la competiții, dar să ne clarificăm ce este acolo. Nu este vorba de stopări și procese, trebuie să ne clarificăm ce se întâmplă acolo. De asemenea, detaliat vom studia programul de redobândire a cetățeniei prin investiție. În special, cine se ocupă de pregătirea documentelor. Un alt subiect este că am solicitat de la Ministerul Agriculturii detalii referitor la posibile scheme de la reexportul de mărfuri din RM prin acordarea certificatelor de origine moldovenească pentru produsele care vin din alte țări. La fel, sunt subiecte legate de privatizarea unor terenuri și au fost date indicațiile de rigoare. Ultimul subiect ține de activitatea întreprinderilor monopoliste din RM. Noi avem informații că, la noi, multe întreprinderi de stat mari, în ultimele săptămâni, fac achiziții de sute de milioane de lei”, a punctat Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților