[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Dodon: Autonomia Găgăuză este un exemplu pentru alte regiuni din RM
1 Mai

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a efectuat, ieri, o vizită de lucru în Autonomia Găgăuză, orașul Ceadîr-Lunga, informează CURENTUL. 

Într-o postare pe o rețe de socializare, Igor Dodon a scris că a participat la ședința solemnă în cadrul căreia bașcanul Irina Vlah a făcut public raportul pentru patru ani de activitate în această funcție.

„Am apreciat înalt rezultatele obținute de Irina Vlah în funcția de bașcan, numind Autonomia Găgăuză drept un exemplu pentru alte regiuni din Republica Moldova. Astfel, pe parcursul a 4 ani de zile, datorită atragerii investitorilor străini și a susținerii businessului mic și mijlociu, în Găgăuzia au fost create 2000 de locuri de muncă. Începând cu anul 2015, în regiune se atestă o dinamică în creștere stabila pe principalii indicatori macroeconomici. Volumul producției industriale a constituit în anul 2018 – 1 miliard 600 de milioane de lei – cu 54,5% mai mult comparativ cu anul 2015. În acești 4 ani, un rezultat al politicii financiar-bugetare eficiente este creșterea de 1,6 ori a veniturilor în bugetul UTA Găgăuzia – pînă la 826 de milioane 400 de mii de lei, iar a cheltuielilor de 1,7 ori – pînă la 893 de milioane 200 de mii de lei. Volumul veniturilor proprii a crescut de 1,9 ori și a atins suma de 4,9 milioane 200 de mii de lei”, a scris Dodon.

Potrivit lui, datorită creșterii veniturilor proprii, din bugetul Găgăuziei au fost finanțate zeci de proiecte de infrastructură, precum: reparația școlilor și a grădinițelor, spitalelor, centrelor de sănătate, caselor de cultură, reabilitarea infrastructurii drumurilor, efectuarea lucrărilor de aprovizionare cu apă și de iluminare.

„În total, în Găgăuzia au fost realizate peste 300 de proiecte de infrastructură, inclusiv datorită ajutorului semnificativ din partea Turciei, Rusiei, țărilor Uniunii Europene, Azerbaidjanului, Turkmenistanului și altor parteneri externi”, a mai scris Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților