[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Dodon a dezvăluit cele două scenarii prin care RM poate să devină republică prezidențială
22 Noiembrie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut ieri-seara un live pe rețea de socializare – odnoklassniki.ru, în cadrul căruia a răspuns la mai multe întrebări ale cetățenilor, explicând de ce RM ar trebui să treacă la sistem prezidențial, informează CURENTUL.

Igor Dodon a declarat că victoria la alegerile prezidențiale e primul pas.

„Noi avem nevoie să câștigăm și alegerile parlamentare. În Moldova, din păcate, am trecut la Președinte ales direct de popor, dar împuternicirile au rămas aceleași. Totodată, actuala guvernare a făcut tot posibilul dintre cele puține împuterniciri, care le deține șeful statului, să le mai taie, pentru că ei nu-l controlează pe Igor Dodon. Are sau nu împuterniciri Președintele de a dizolva Parlamentul? Din păcate, în actuala Constituție, Președintele nu are asemenea împuterniciri. Eu am inițiat referendumul pentru ca să schimb împuternicirile Președintelui, printre care să aibă dreptul și să dizolve Parlamentul, însă l-au anulat”, a precizat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a menționat că, în situația creată, nu are altă variantă decât de a promova trecerea la sistemul prezidențial.

„Ce trebuie să facă un Președinte care este susținut de majoritatea cetățenilor din țară, dar căruia toate inițiativele îi sunt blocate?! Sunt două variante: ori să ridici cetățenii și să dai jos actuala guvernare prin revoluție, ori trecerea la sistemul prezidențial. Primul caz este scenariul ucrainean și asta se poate finaliza cu circumstanțe neprevăzute. A doua variantă este să câștigăm viitoarele alegeri parlamentare și să modificăm Constituția prin trecerea la sistemul prezidențial, pentru ca președintele să aibă împuterniciri așa ca și în Federația Rusă, Belarus, SUA. De aceea, noi am decis să începem campania de colectare a semnăturilor pentru a trece la sistem prezidențial. Într-o lună și jumătate am colectat 300 de mii de semnături, iar până în februarie ne propunem să colectăm un milion. Cred că, va fi suficient, pentru ca noi să ieșim pentru schimbarea sistemului în Constituția. Asta ne propunem. Dacă vom reuși sau nu, va fi clar după modul cum ne veți susține. Noi tot timpul am fost cu voi foarte deschiși și cinstiți”, a mai spus Dodon.

De menționat că, live-ul a adunat peste 1 084 000 vizualizări.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților