Experții afirmă că procesul de integrare europeană e unul de lungă durată, însă lucrul cel mai important acum este obținerea statutului de țara candidat, lucru ce ar însemna noi beneficii pentru Republica Moldova, informează CURENTUL.
„După 24 februarie 2022, avem o altă conjunctură politică. Ucraina a decis să-și revendice dreptul de a fi parte a Uniunii Europene (UE) și la 28 februarie a transmis o cerere. Drept răspuns, a avut loc Summitul Consiliului European din 10 și 11 martie, care a adoptat o adresare către Comisia Europeană – de a începe negocierile cu Ucraina. Avem o nouă conjunctură și-n aceasta UE dă undă verde unui proces care e la început de cale. Și pentru ca procesul să înceapă e nevoie de un chestionar, pe care Comisia Europeană îl transmite tuturor țărilor care doresc să adere la UE. UE, astfel, va evalua gradul de pregătire al țării pentru a oferi statutul de stat candidat”, a declarat analistul politic Igor Boțan, în cadrul dezbaterilor de la IPN – „Chestionarul UE: ce oferă și ce cere în schimb, cum se văd șansele lui din interior și din exterior?”, ediția a 237-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.
Potrivit spuselor sale, acum urmează câteva luni în care guvernele vor răspunde la chestionar, iar Comisia Europeană va pregăti avizul către Parlamentul European, ce va include recomandări pentru a începe negocieri cu statele care au completat chestionarele.
La rândul său, Veaceslav Berbeca, analistul politic, a subliniat importanța acestui proces de completare și depunere a chestionarului.
„Procesul de aderare poate să dureze ani, dar e foarte important deja faptul că Republica Moldova a depus cerere pentru a obține statutul de țară candidat. Acest statut schimbă raportul relațiilor cu Uniunea Europeană, schimbă atitudinea UE și oferă numeroase avantaje”, a menționat expertul.