[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ieri a împlinit 100 de zile de când este Primarul General al Capitalei. Cu ce realizări se laudă Ion Ceban
21 Februarie

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a prezentat, astăzi, Raportul de activitate pentru 100 de zile de la preluarea mandatului, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, Ion Ceban a specificat că, aceste 100 de zile sunt în echipă și cu echipa.

„Trecând aceste 100 de zile în revistă, Primăria mun. Chișinău nu este un loc pentru politică, ci pentru implementarea de politici moderne, inovative și în folosul municipiului. Ceea ce am găsit aici, la Primărie, nici pe departe nu poate fi calificat drept capitala unei țări. Am găsit o locație cu oameni corupți, instituție netransparentă și fără accesul cetățenilor, dar și am găsit o echipă de oameni cumsecade, care vor să schimbe lucrurile spre bine”, a spus Ion Ceban.

În prezentarea Raportului său, Ion Ceban a făcut referință la toate domeniile de activitate. „Din toate 5 sectoare, au fost evacuate 262 de gherete, demontate 173 de fundații după evacuarea acestora. Au fost înlăturate 567 de panouri publicitate și am solicitat să se intervină și pe partea de șuri, garduri, garaje și avem 29 garaje metalice evacuate, 12 șuri, 99 garduri, 2 debarale, 12 rulote.

Am stopat 14 construcții ilegale. Pentru cei care și-au luat apartamente în locurile unde ilegal s-a construit, s-a creat un Grup de lucru pentru a rezolva acest aspect.

Primăria a anunțat o amplă campanie de curățare. Toți sunt implicați în proces, au fost amplasate și afișe de atenționare a cetățenilor să păstreze ordinea. Am obligat agenții economici să facă curat în jurul bunurilor care le dețin. A fost elaborat și un Regulament cu privire la sancționare dacă cineva face murdărie.

Am demarat verificarea a mai multe proiecte aflate în lucru. Primăria a contractat și garantat 120 mln. euro. Avem bani care nu au fost rambursați de peste 60 mln. euro. Administrația achită 0,6% pentru aceste sume. Municipalitatea a luat controlul asupra stației de epurare. Până la 1 martie, responsabilii vor veni cu acțiuni concrete de rezolvare a situației.

Am dispus verificarea proiectelor cu privire la lucrările pe străzile 31 august, Creangă etc. Am inițiat proceduri de reziliere a contractelor care au făcut pavilioane de comerț în stațiile de așteptare a transportului public.

A fost prelungit contractul cu Țânțăreni. A fost deschis un nou complex de adăpostire a câinilor maidanezi. S-a intervenit pe 200 de străzi cu asfalt rece pentru a rezolva problemele. Am intervenit la reparația a cel puțin 3 trotuare și cum timpul ne va permite vom continua lucrările.

Vom continua să identificăm finanțe pentru reparația drumurilor, trotuarelor din Capitală. Au fost procurate 40 de troleibuze noi. Suntem în proces de negocieri pentru a găsi soluția de procurare a cel puțin 100 de unități de transport.

A fost relansată ruta de troleibuz nr. 16 și spre Trușeni a fost suplimentată. A fost inițiat proiectul de amenajare a unui parc în zona Circului, scuarul Bucuriei, finalizate lucrările de amenajare a scuarului Mezon.

A fost demarat procesul de actualizare a Planului urbanistic din Chișinău. A reînceput planul de mobilitate urbană, identificarea benzilor pentru transportul public pe principalele străzi din oraș. Am demarat conceptul de reorganizare a comerțului stradal, a publicității. A fost evaluată starea tehnică a pavajelor subterane pentru a începe reparațiile. Am identificat o serie de locații pentru construcția parcărilor multietajate. A fost elaborat un concept de construcție a parcărilor rulante. Am lansat platforma eu.chisinau.md, au fost semnate numeroase Memorandumuri și Acorduri. Inițiem proiecte ce țin de turism. A fost elaborat conceptul de reorganizare a Pieței Centrale”, menționează Ion Ceban.

De asemenea, în prezentarea Raportului, Ion Ceban s-a referit și la domeniul educației, finanțării suburbiilor etc. „Sunt sigur că doar împreună putem face o Capitală dezvoltată. Tot ce am realizat se datorează echipei cu care am muncit”, a mai adăugat Ion Ceban.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților