[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată cum va fi marcat Centenarul Marii Uniri la Chișinău!
30 Noiembrie

La 1 decembrie, mâine, cu ocazia celor 100 de ani de la Marea Unire, atât la Chișinău, cât și la Alba Iulia, vor fi organizate manifestări unioniste dedicate evenimentului, informează CURENTUL.

Președintele Blocului Unității Național (BUN), Ion Leașcenco, s-a referit la unele aspecte organizatorice. „Pe 1 decembrie vom merge, o parte dintre noi, la Alba Iulia. Organizațiile unioniste au pregătit 4 autocare. De asemenea, sunt alte câteva zeci de microbuze și autocare, care au pornit din satele Republicii Moldova. Autocarele, care pleacă în această seară la Alba Iulia, vor face un mic popas pe strada pietonală din centrul Chișinăului, unde vom organiza un frumos eveniment”, a precizat el.

Reprezentanta Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, Otilia Dascăl, a vorbit despre un eveniment ce va avea loc astăzi la Chișinău. „Astăzi, 30 noiembrie, la 18:00, pe strada pietonală, mai exact lângă Ministerul Finanțelor, vom organiza un flashmob, pentru a sărbători 100 de ani de la Marea Unire și pentru a da start programului unionist, ce se preconizează pentru 1 decembrie. Vom aprinde 100 de lumânări albastre, galbene și roșii. Acestea vor arde sub forma numărului 100, un număr simbolic anului curent. Totodată, vom dansa Hora Unirii, care este un simbol al unității naționale pentru toți românii de pretutindeni. Vor fi amplasate și 2 panouri, unde vor fi mesaje unioniste, iar cel mai original mesaj va premiat de asociația noastră cu premii unioniste. Va răsuna muzică românească și vom face poze pentru a scrie istorie”, a menționat ea.

Membrul BUN, Lucia Vieru, a comunicat despre programul evenimentelor ce vor avea loc la Alba Iulia. „Ziua de 1 decembrie va debuta cu un marș la Alba Iulia, care va începe la ora 8 cu pornire de la Gara Feroviară de la Alba Iulia. Traseul marșului este de 6 km și va începe de la Gara Alba Iulia până în Parcul Unirii. Tot la Gara Feroviară, de unde începe marșul, vor ajunge și cele 3 autocare tricolor. La Alba Iulia vor avea loc un șir de evenimente, precum o paradă militară, expoziții, concerte de muzică populară și cântece patriotice, printre care și inaugurarea unui monument dedicat Unirii”, a punctat ea.

În același timp, Vieru s-a referit și la manifestațiile care vor avea loc la Chișinău de 1 decembrie. „Pe unioniștii rămași în Chișinău îi așteptăm mâine, 1 decembrie, la un marș al Unirii, inițiat de frații noștri de peste Prut, care vin la Chișinău să marcheze cu noi cei 100 de ani de la Marea Unire. Marșul va începe la ora 10 de la Cimitirul Eroilor români, unde se vor depune flori și se va ține un minut de reculegere pentru eroii care au luptat pentru patria-mamă. Traseul marșului va continua către Monumentul Deportaților de pe Aleea Gării, ca într-un final să ajungem la monumentul lui Ștefan cel Mare, acolo unde manifestația se va încheia cu o Horă a Unirii”, a conchis Vieru.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților