[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată cine a câștigat FIRST LEGO League Moldova și va reprezenta țara la etapa internațională a concursului!
20 Martie

Roboții le-au devenit cei mai buni prieteni, iar probele de îmblânzire a mașinăriilor și provocărilor inginerești sunt un test pe care îl trec cu brio de fiecare dată. Este vorba de participanții competiției naționale FIRST LEGO League Moldova, ediția locală a celui mai mare concurs internațional în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicat copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, finala concursului s-a desfășurat în weekend la Chișinău și a reunit 32 echipe din toată țara. Premiul mare anunțat de organizatori l-a constituit dreptul de a reprezenta Republica Moldova la Campionatul Internațional Deschis FIRST LEGO League, desfășurat în luna mai, în Turcia. Astfel, două echipe, ”RoboRangers” din Chișinău și ”Way2Win” din Bălți, deținătoare ale titlurilor de Campioană și respectiv, Vicecampioană, au primit premii bănești pentru călătoria la etapa internațională a competiției.

FIRST LEGO League Moldova 2019 a adunat un număr record de 62 de echipe de robotică din toată țara, ghidate de 80 de antrenori, care și-au demonstrat cunoștințele pe parcursul celor două semifinale, desfășurate în perioada 16-17 februarie. În Marea Finală au acces 32 din cele mai bune echipe care au concurat pentru cele 11 trofee puse în joc, dar și pentru Premiul mare.

Concursul a inclus 4 probe: „Robotul în misiune”, „Designul Robotului”, „Proiectul” și „Valorile Fundamentale”. Pentru proba „Robotul în Misiune” echipele au proiectat, construit și programat roboți autonomi, care, în timpul unei runde de 2 minute si 30 de secunde a trebuit să realizeze anumite misiuni predefinite, amplasate pe un câmp de joc special creat. Juriul a evaluat eficiența mecanică și mecanizarea, calitatea și eficiența programării, dar și strategia abordată de către echipă în cadrul Probei „Designul Robotului”.

De asemenea, echipele au realizat un proiect ingineresc menit să răspundă tematicii anuale a competiției. În cadrul ediției  actuale – „Into Orbit” – participanții au studiat provocările care apar în timpul lungilor călătorii de explorare a sistemului solar și au dezvoltat soluții inovatoare. Conduita participanților a fost ghidată de Valorile Fundamentale: profesionalismul demn și competiția cooperantă, lucrul în echipă, explorarea noilor idei, respectul reciproc și sărbătorirea performanțelor obținute.

Echipele decernate cu premii în cele patru probe ale concursului sunt:

Proba „Proiectul“:

# Locul I – echipa ”Phoenix”, Liceul Teoretic ”Mircea Eliade”, mun. Chișinău

# Locul II pentru Proba ”Proiectul” – echipa ”Vikings”, Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, mun. Chișinău

Proba ”Valorile Fundamentale”:

# Locul I – echipa ”ALL FOR ONE”, Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri”, mun. Bălți

# Locul II – echipa ”Power Puff”, Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”, or. Ialoveni

Proba ”Designul Robotului”:

# Locul I – echipa ”Făgurașii”, CTICE, mun. Chișinău

# Locul II – echipa ”GoldenTeam”, Liceul Teoretic ”Mihail Sadoveanu”, s. Giurgiulești, r. Cahul

Proba ”Robotul în misiune”

Locul I – echipa ”RoboRangers”, Tekwill Academy Kids, mun. Chișinău

Locul II – echipa ”Way2Win”, Liceul Teoretic ”George Coșbuc”, mun. Bălți

Titlul ”Stea in devenire” – echipa ”Just a bot”, Liceul Teoretic „Gaudeamus”, mun. Chișinău

Campioana, echipa”RoboRangers” de la Tekwill Academy Kids, antrenată de Florin Cazac,  s-a remarcat prin performanțe excelente la toate probele de concurs, iar la Proba ”Robotul în Misiune” a acumulat 396 de puncte din 400 posibile. Echipa a propus un proiect care va reduce considerabil costurile de călătorie în cosmos. El constă în înlocuirea motoarelor tradiționale cu ardere internă pe unele care creează propulsie pe bază de crearea unui câmp magnetic foarte puternic.

Steve Welker, manager superior de proiecte, USAID Moldova: „Industria spațială are un mare potențial de dezvoltare dar pentru că exploararea spațiului să continue și să se dezvolte, avem nevoie de oameni tineri de știință și viitori ingineri care să facă față provocărilor. De aceea, USAID susține implementarea educației STEM și desfășurarea cluburilor de robotică în școli și biblioteci.”

Thomas Alveteg, prim-secretar, Ambasada Suediei în RM: „Suedia este lider mondial la capitolul inovație, de exemplu, aici a fost inventat termometrul și mai nou, aplicațiile Skype și Spotify. În schimb, centrul inovațiilor din Moldova este aici,  la Tekwill, unde este atestată o adevărată explozie de inovație. Sunteți cu toții ingenioși și creativi.”

Precizăm că, Concursul FIRST LEGO League adună anual peste 320 de mii de participanți din 98 de țări ale lumii și are ca scop sporirea interesul tinerilor pentru domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și motivarea acestora de a alege o carieră în aceste domenii. În Republica Moldova, programul național de robotică este implementat în peste 150 de  instituții educaționale și biblioteci.

Cristina Pendea

 

Inapoi la arhiva noutaților