Fostul director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc, a făcut totalurile activității sale în funcția pe care a deținut-o.
În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, Eremei Priseajniuc, a menționat că principala grijă a fost să facă în așa fel încât să se asigure că unitățile medicale și absolut toate grupurile populației au acces la medicamentele necesare tratamentului infecției COVID-19, în special produsele medicamentoase, care sunt incluse în Protocolul clinic național „infecția cu coronavirus de tip nou”.
„De asemenea, ne-am focusat nu doar asupra asigurării prezenței fizice a acestor medicamente pe piață, dar și accesibilității economice, adică am monitorizat transparența în procesul de formare a prețurilor, astfel încât, să nu admitem majorări sau speculații ale prețurilor la medicamentele vitale folosite de cetățenii noștri.
Totodată, a fost acordată prioritate tuturor proceselor legate de autorizarea medicamentelor, importul, control al calității, înregistrării prețurilor, precum și studiilor clinice, conexe tratamentului infecției COVID-19, astfel, fiind aplicate proceduri accelerate de procesare și examinare. Chiar dacă au fost multiple provocări, împreună cu echipa AMDM, am reușit să facem față, asigurând securitatea farmaceutică a Republicii Moldova pe timp de pandemie”, a spus Eremei Priseajniuc.
O altă realizare a fost mobilizarea producătorilor autohtoni în vederea majorării capacității de producție a medicamentelor necesare.
„În momentele în care efectele pandemiei aparent urmau să afecteze și accesibilitatea fizică a medicamentelor din cauza unor aspecte legate de transportare și impunerii unor restricții în țările din care RM importă medicamente sau alte produse medicale (măști medicale/de protecție, dezinfectanți, mănuși, etc.), AMDM a mobilizat producătorii autohtoni în vederea majorării capacităților de producție, pentru a compensa acolo unde există posibilități, anticipând eventuale deficiențe sau creșteri de preț. În paralel, pentru a realiza scopul propus, autoritatea de reglementare a oferit suportul și condițiile necesare pentru activitate, fiind autorizată producerea locală de măști, dezinfectanți, și desigur, medicamente utilizate în tratament COVID-19, care, printre altele, la ziua de azi avem înregistrate în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor circa 80 de produse autohtone, care sunt prevăzute de Protocolul Clinic Național Anti-COVID-19 (anticoagulante, antiagregante, antibiotice, antipiretice, glucocorticoizi, etc.)”, spune Priseajniuc.
Totodată, pe parcursul activității din ultimul timp, Agenția a acordat prioritate domeniului cercetării medicale și inovației pe piața farmaceutică.
„În această perioadă scurtă de 5 luni de activitate, în care m-am aflat la conducerea AMDM, cu suportul cadrelor științifico-didactice ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, am reușit să autorizăm 6 studii clinice internaționale pentru medicamente inovative utilizate în tratamentul COVID-19, printre care, tratamentul cu anticorpi monoclonali, autorizat recent de Autoritatea Americană a Medicamentului (FDA), care și-a demonstrat eficiența și siguranța în utilizare. Pe platforma cercetărilor medicale, cadrele universitare și medicii noștri, au posibilitatea să interacționeze direct cu omologii săi din alte țări ale lumii unde se desfășoară studiile clinice analogice, pentru a face schimb de experiență și a prelua cele mai bune practici de tratament anti-COVID.
În pofida unei cereri mari la nivel global față de produsele folosite în tratamentul COVID-19, și aici ne referim la medicamentul antiviral precum Remdesivir, ca urmare a eforturilor comune depuse împreună cu companiile distribuitoare, s-a reușit importul în premieră, în luna septembrie, a medicamentului Remdesivir – primul medicament autorizat de EMA și FDA în tratament COVID-19. Totodată, s-a reușit autorizarea importului medicamentelor antivirale precum: Favipiravir, Tocilizumab, Umifenovir, respectiv prezența pe piața farmaceutică a țării a acestor produse. Totodată, am încurajat producătorii autohtoni să lanseze demersurile pentru obținerea licenței/patentei pentru a putea produce Remdesivir și Favipiravir aici, la noi, în Republica Moldova”, a mai spus Eremei Priseajniuc.
Totodată, având în vedere că specialiștii AMDM au activat în regim alert în această pandemie, toate procesele legate de asigurarea prezenței pe piață a medicamentelor utilizate în tratamentul COVID-19, Programe Naționale, licitații publice, medicamente compensate, au făcut posibilă înregistrarea în 5 luni de zile a circa 400 de medicamente, peste 2 000 de variații, aprobate 30 de studii clinice cu 81 de amendamente, mai spune Eremei Priseajniuc.
Cristina Parfeni