[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată ce au discutat miniștrii de Externe ai României și Republicii Moldova!
17 Ianuarie

„România este și va rămâne un avocat al Republicii Moldova”. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, în cadrul declarațiilor de presă, după întrevederea cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, transmite CURENTUL.

Ministrul Ulianovschi a felicitat România, cu ocazia preluării Președinției rotative a Consiliului Europei.

„Noi întotdeauna am apreciat susținerea continuă a României pentru agenda europeană a R. Moldova – atât la nivel politic, cât și practic, prin asistența acordată la promovarea reformelor. România va trebui să gestioneze toate subiectele de pe agenda europeană, acționând drept un mediator onest. Salutăm angajamentul României de a stimula un proces de reflecție pentru viitorul Parteneriat Estic”, a spus Tudor Ulianovschi.

De asemenea, ministrul moldovean a spus despre ce a discutat cu omologul său român. „Astăzi am discutat despre aprofundarea dialogului politic și relațiilor bilaterale și realizarea acțiunilor comune celor două Guverne. Am decis să organizăm, în a doua jumătate a anului, următoarea ședință a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană. Am abordat o serie de subiecte din domeniul cooperării sectoriale, inclusiv construcția gazoductului Iași – Ungheni. Întrevederea a fost un prilej pentru a evidenția asistența financiară generoasă a României. Am exprimat Guvernului României gratitudine pentru suportul tehnic și financiar, inclusiv pentru recenta tranșă de 3 mln. de euro pentru renovarea grădinițelor”, a spus ministrul Ulianovschi.

La rândul său, ministrul român, Teodor Meleșcanu, a spus că, în cadrul întrevederii de astăzi, părțile au fost de acord să continue eforturile de valorificare a rezultatelor ședinței comune de Guverne și să contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale.

„Mulțumesc domnului Ulianovschi pentru invitația de a participa la festivitatea cu ocazia Zilei Diplomației în RM. Sunt onorat de conferirea medaliei meritul diplomatic, clasa I. Am venit la Chișinău cu un mesaj ferm de încurajare a RM în lecția continuă a obiectivelor europene. Relațiile dintre România și R. Moldova au caracter special, vizând limba, cultura, istoria, tradiția și cu o bază fundamentală serioasă pentru cooperare. Am reconfirmat susținerea României pentru cursul european în conformitate cu parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea RM în UE. Am evocat așteptările UE în privința obținerii rezultatelor concrete în procesele de reformă și îndeplinirii angajamentelor asumate. Am subliniat importanța asigurării standardelor democratice legate de organizarea alegerilor parlamentare. Am asigurat că RM este în mod firesc una dintre prioritățile majore ale Președinției României la Consiliul Europei”, a spus ministrul român.

Menționăm că, Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, se află în vizită de lucru în R. Moldova la invitația Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Tudor Ulianovschi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților