[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată când va avea Republica Moldova un nou procuror general!
26 Iulie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că, astăzi, Consiliul Superior al Procurorilor urma să propună Președintelui Republicii Moldova candidatura procurorului general interimar, informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, acest exercițiu a eșuat pe motivul lipsei cvorumului Consiliului.

„În aceste condiții, legea nr.87/2019 prin care a fost resetat mecanismul desemnării procurorului general interimar prevede expres dreptul Parlamentului Republicii Moldova de a identifica și propune șefului statului candidatul la funcția de procuror general interimar. Pe această cale, vin cu un apel către legislativ de a lansa neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului. În perioada actuală, Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Or, procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare), și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, a scris Dodon.

În context, șeful statului a solicitat Legislativului stabilirea drept dată-limită – 31 iulie curent, pentru propunerea și desemnarea candidaturii, astfel încât să poată semna în regim de urgență decretul privind numirea procurorului general interimar nu mai târziu de 1 august.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților