[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede restrângerea competențelor CSJ
29 Iunie

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va avea competențe mai restrânse și va fi transformată într-o instanță de casație, сu rol de uniformizare a practicii judiciare. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul de lege, proiectului de lege cu privire la modificarea unor acte normative și anume a cadrului normativ conex reformei Curții Supreme de Justiție.

Pe lângă modificarea competențelor Curții Supreme de Justiție, documentul urmărește reducerea volumului de muncă pentru judecătorii CSJ, dar și revizuirea modului de salarizare a acestora. De asemenea, vor fi modificare temeiurile de declarare a recursului în procedura penală, civilă și administrativă, precum și criteriile de apreciere a admisibilității cererilor de recurs. O noutate introdusă în lege este și instituirea funcției de jurisconsult, responsabil de domeniul unificării practicii judiciare.

Proiectul mai prevede posibilitatea înregistrării video a ședințelor CSJ, debirocratizarea procedurii de examinare a dosarelor și  excluderea obligativității creării colegiilor specializate.

Inapoi la arhiva noutaților