Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, cum a evoluat rata inflației pe parcursul anului 2016 și ce priorități are BNM pentru anul 2017, transmite CURENTUL.
Conform Guvernatorului, anul 2016 a fost unul al dezinflației pronunțate. De la începutul anului rata inflației a fost 13,6%, până la sfârșitul anului ea a atins cifra de 2,4%.
„Am reușit să depășim criza economică, care am avut-o, și acest lucru o demonstrează cifrele. Principalii factori ai dezinflației a fost cererea economică slabă, care a accelerat în a doua jumătate a anului.
Pe plan internațional prețurile la combustibil și energie au scăzut, fapt ce a determinat creșterea lejeră a inflației. De asemenea, s-au înregistrat creșterea prețurilor alimentare, embargoul impus de Rusia, creșterea energiei termice în Chișinău, mica depreciere a leului marcată de cumpărarea păcurii. Intervențiile BNM au fost mici.
Am prevăzut la sfârșit de an o medie a inflației de 2,5%, dar ea a fost de 2,3%. Factorul decisiv a fost creșterea prețurilor la petrol și combustibili.
La rata inflației a contribuit sectorul agriculturii. Am avut un an bun în agricultură și acest lucru a determinat și tendința pozitivă în celelalte sectoare, mai puțin în construcții.
Creșterea PIB-ului a fost determinată de către cererea internă și cea externă. Exportul a crescut cu 16,4%, dar a fost compensată parțial și de import. S-a exportat mai mult în UE.
În 2016 cu 30% au crescut remitentele la transferurile bănești. Jumătate din transferuri s-au realizat din UE. Pe parcursul anului a fost o mai mare cerere a valutei de schimb.
Observăm o revigorare în economie din punctul de vedere al banilor în circulație. Observăm o creștere continuă la depozitele în lei moldovenești – 4% față de anul trecut a crescut. Rata dobânzii ajungând la 7,2%, iar soldul depunerilor 17 miliarde 540 milioane de lei. Peste 90% la depozitare sunt efectuate de persoanele fizice.
Au fost acordate mai puține credite pe ambele valute – națională și internațională. Contractarea a fost puternică în lei – 11,6% anul trecut și a coborât la 8%. Cea mai mare contractare a fost făcută de persoanele juridice. Evoluția ratei a fost în mediu 12,35% la lei și 5,8% la valuta străină.
Rata de bază a coborât de la 19,5% la 9% pe segmentul cel mai sensibil rata monetară. Am avut o politică monetară relaxantă datorită semnării Acordului cu FMI de unde s-au deblocat sursele de finanțare.
Pentru anul 2017, în mediu, credem că inflația va fi de 5,2%, iar în 2018 de 4,9%.
Avem în plan și înviorarea relațiilor cu UE, ce ține de sectorul bancar prin intermediului Acordului cu FMI. Să terminăm verificările din cele 3 bănci mari din țară și să trecem la cele mici și să absorbim dinamica creditelor neperformante.
Solicităm băncilor să fie mai atente cu debitorii. Ne propunem să trecem la un sistem de funcționare european”, a spus Sergiu Cioclea.
Cristina Parfeni