[ X ]
[ X ]
[ X ]
Grupurile vulnerabile vor avea acces sporit pe piața muncii
19 Mai

Persoanele cu dizabilități accentuate și severe șomere, care se angajează într-o altă localitate decât cea în care locuiesc efectiv, vor beneficia pe toată durata angajării de o subvenție lunară neimpozabilă, pentru acoperirea cheltuielilor de transport. Procedura a fost aprobată de Executiv, odată cu modificarea Hotărârii Guvernului privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă, informează CURENTUL.

Potențialul beneficiar de subvenție va depune o cerere la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă la care a fost înregistrat cu statut de șomer, în termen de o lună de la data angajării în câmpul muncii, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii calendaristice în care a avut loc angajarea. Cererea completată va putea fi expediată și prin poștă, cu aplicarea semnăturii olografe, sau prin email, cu aplicarea semnăturii electronice.

Proiectul prevede și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, inclusiv adaptarea spațiului de lucru pentru persoanele cu dizabilități, angajarea personalului de suport și subvenționarea în acest sens a angajatorilor. De asemenea, va fi majorată subvenția acordată pentru încadrarea în câmpul muncii, pe o perioadă de cel puțin 12 luni, a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani, a persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu vârsta de 50 de ani și peste, dar și altor categorii supuse riscului de excluziune. Suportul bugetar va fi egal cu 80% din cuantumul salariului de bază, conform contractului individual de muncă al angajatului, în limita a 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

Implementarea modificărilor propuse în proiectul de hotărâre va fi realizată din mijloacele financiare planificate în bugetul de stat pentru anul 2022.

Inapoi la arhiva noutaților