[ X ]
Grupurile de lucru în domeniul reintegrării – întrunite în mai multe ședințe decât în 2019. Iată cele mai active
4 Octombrie

În 9 luni ale anului curent, Grupurile de lucru sectoriale în domeniul reintegrării s-au întrunit în 25 de ședințe, mai mult decât pe parcursul întregului an 2019, când au fost organizate 21 de întruniri, transmite CURENTUL.

Dinamica pozitivă a fost înregistrată în ciuda situației excepționale și restricțiilor sanitar-epidemiologice impuse de pandemia de COVID-19. Din același motiv, majoritatea ședințelor au fost organizate în format videoconferință.

Cele mai active Grupuri de lucru au fost cele pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor – 4 ședințe, și cele pentru educație; ocrotirea sănătății – câte 3 ședințe. Grupurile de lucru pentru drepturile omului; probleme vamale; transport feroviar și telecomunicații au avut câte două ședințe.

„Pandemia a schimbat multe aspecte în problema transnistreană și în relația Chișinău – Tiraspol și a scos în evidență priorități noi, una dintre acestea fiind respectarea drepturilor omului. Chișinăul a avut o abordare pro-activă în această perioadă, depunând eforturi pentru a asigura respectarea drepturilor celor 320 de mii de cetățeni documentați și a celor peste 18 mii care dețin poliță de asigurare medicală și sunt arondați la instituții medicale de pe malul drept al Nistrului, angajaților din sistemul de sănătate, precum și altor categorii de persoane”, a declarat viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Negociatorul șef în problema transnistreană a subliniat că Chișinăul a depus eforturi pentru a asigura accesul la educație și libera circulație a elevilor, pedagogilor, personalului administrativ din cele 8 școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, dar și a celor ce preferă să-și facă studiile în instituții din dreapta Nistrului.

Au fost depuse eforturi pentru a menține un dialog permanent cu directorii de școală și de a începe anul de studii 2020-2021 după modelele agreate de instituțiile de învățământ în condiții egale ca și celelalte instituții școlare. Chișinăul a extins pentru 2 ani, prin modificarea și completarea legislației naționale, termenul de înregistrate a mijloacelor de transport cu plăcuțe de model neutru pentru proprietarii și posesorii din regiunea transnistreană pentru a avea acces în traficul rutier internațional.

Totodată, Chișinăul a fost activ și pe alte aspecte, inclusiv umanitare pe durata situației de urgență în legătură cu pandemia Covid-19. A fost introdusă o procedură simplificată pentru importul în regiunea transnistreană a medicamentelor și produselor alimentare, a fost solicitată asistența Organizației Mondiale a Sănătății în vederea îmbunătățirii accesului la servicii medicale pentru populația din stânga Nistrului în contextul pandemiei de Covid-19, oferită asistență metodologică și chiar testarea populației la noul coronavirus, facilitarea acordării asistenței externe pentru prevenirea răspândirii noului virus, etc.

Angajații Biroului politici de reintegrare au fost în contact permanent cu administrația publică locală din Zona de Securitate, inclusiv prin vizite regulate în teren. În același timp, Tiraspolul s-a autoizolat, introducând posturi ilegale de control în Zona de Securitate și încălcând drepturile omului.

De asemenea, s-au întețit cazurile individuale de încălcare a dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie. Chișinăul va manifesta și în continuare o atitudine pro-activă în interesul cetățenilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților