[ X ]
[ X ]
[ X ]
Grupul de lucru pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale – în prima ședință
10 Septembrie

Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, a prezidat prima ședință a grupului de lucru privind coordonarea și monitorizarea acțiunilor autorităților administrației publice centrale orientate spre asigurarea condițiilor corespunzătoare bunei desfășurări a scrutinului din 20 octombrie 2019, transmite CURENTUL.

Grupul de lucru interinstituțional este constituit din membrii Guvernului, secretari de stat ai ministerelor și reprezentanți ai agențiilor din subordinea Guvernului. Membrii grupului de lucru au analizat problemele ce țin de organizarea scrutinului, atribuțiile ministerelor și organelor competente, dar și modalitățile și propunerile pentru depășirea blocajelor existente.

În cadrul ședinței, Secretarul General al Guvernului a semnalat o serie de probleme care reprezintă un impediment în desfășurarea unor alegeri corecte, prezența datelor eronate din listele electorale, finanțarea campaniei, documentarea situațiilor de corupere a alegătorilor, lipsa clarității în listele partidelor politice. ,,Acest Guvern își dorește ca aceste alegeri să fie cu adevărat libere, corecte, transparente, fără încălcări, în mod special ce ține de finanțarea campaniei electorale, de petrecerea alegerilor, dar și ziua înaintea acestora. Ne dorim să fim un partener de încredere al Comisiei Electorale Centrale și să avem o colaborare bună în organizarea acestor alegeri”, a declarat Andrei Spînu.

De asemenea, Președintele CEC, Dorin Cimil, a prezentat etapa actuală a Planului de acțiuni privind organizarea scrutinului din 20 octombrie și a menționat următoarele probleme: stabilirea numărului de mandate a consilierilor din raioane, accesul dificil către secțiile de votare și amenajarea acestora, organizarea secțiilor de vot înafara țării, instruirea observatorilor, dar și securizarea paginii web a Comisiei Electorale Centrale.

De menționat că, Grupul de lucru se va convoca la necesitate, la propunerea președintelui sau membrilor Grupului de lucru.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților