[ X ]
Gribincea, despre reținerea lui Morari: „Nu găsesc o motivare plauzibilă pentru reținere, decât închiderea gurii care critică”
20 Ianuarie

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, este de părere că motivarea reținerii șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu este plauzibilă și că singurul motiv pentru care se cere arest preventiv pentru acesta este pentru a-i „închide gura care critică”.

Comentând reținerea șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Vladislav Gribincea a amintit de declarațiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cum că „procurorii nu vor mai aresta abuziv”.

„Asta declara procurorul general cu puțin timp în urmă. Ș când colo, reținerea vine la scurt timp după ca Morari venea cu acuzații grave în adresa procurorului general. Orice aparență de abuz, în special a procurorilor, trebuie investigată. De ce totuși trebuie de încarcerat suspecții când este evident că condițiile legale pentru arestare nu există”, spune Gribincea.

În opinia acestuia, nu există riscul eschivării din partea lui Morari, întrucât dacă ar fi dorit de mult timp fugea din țară, iar cât privește o posibilă influență a urmării penale sau comiterii altor infracțiuni similare nu poate fi făcută întrucât Morari este suspendat din funcția de procuror de mai bine de 12 luni.

„Argumentul procurorului (precum că Morari poate fugi în regiunea transnistreană) confirmă încă o dată că motive de arestare nu există. CEDO a constatat deja că o asemenea argumentare nu este acceptabilă (a se vedea hot CEDO Ignatenco v. Moldova, para. 83).Și acuzarea adusă – inducerea în eroare a judecătorilor pentru a aresta o persoană – e halucinantă. Cu o asemenea argumentare poate fi acuzat orice procuror din Republica Moldova, inclusiv procurorul care acum îl pune sub acuzare pe Morari”, spune președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

„Pot să vă asigur că arestarea suspectului complică foarte mult investigarea oricărui dosar penal. Nu găsesc o motivare plauzibilă pentru această reținere, decât închiderea gurii care critică”, mai spune Vladislav Gribincea.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-a înaintat șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, învinuirea pentru patru capete de acuzare și a depus demers pentru aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile.

Viorel Morari este acuzat de „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”. Ultimii au fost recent reabilitați în drepturi, după ce procurorii au ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

sursa: zdg.md

Inapoi la arhiva noutaților