[ X ]
[ X ]
[ X ]
Green Apis Nord și Green Apis Sud, primele cooperative apicole din Republica Moldova
21 Februarie

Zece apicultori din țară și-au unit forțele și au creat două cooperative: Green Apis Nord și Green Apis Sud. Acest lucru a fost posibil grație suportului Programului European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova (PEDAM), implementat de Organizația neguvernamentală și non-politică Green Nations, transmite CURENTUL.

Apicultorii moldoveni s-au ghidat de experiența colegilor lor de breaslă din statele europene, care au reușit să înregistreze rezultate semnificative.

Cele două cooperative includ apicultori din 7 raioane ale țării. Green Apis Nord, formată din 5 membri, își va axa activitatea pe procesarea mierii. Membrii cooperativei și-au mai propus să promoveze consumul de miere pe piața internă și să ofere instruiri în apicultură persoanelor cu necesități speciale.

Green Apis Sud își propune să se ocupe preponderent cu producerea mătcilor de albine. Cu suportul Programului European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova cooperativa va desfășura și cursuri de instruire în apicultură pentru persoanele cu necesități speciale, pentru foștii deținuți și pentru tinerii ce doresc să-și lanseze o afacere în apicultură.

Cooperativa Green Apis Sud are 12 locații printre care Comrat, Cimișlia, Basarabeasca, Ialoveni, unde sunt amplasași stupi cu circa 2 mii de familii de albine. Pe viitor apiculturii din această cooperativă planifică să sporească numărul lor până la 3 mii., a explicat Petru Secară, președintele Green Apis Sud.

În cadrul Programului European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova (PEDAM) este preconizată crearea pe teritoriul țării a 7 cooperative de apicultori. Programului European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova (PEDAM) este desfășurat în parteneriat cu Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Green Nations Moldova este o organizație non-guvernamentală și non-politică, care își propune să conecteze agricultorii moldoveni la piața europeană. Realizarea acestui obiectiv strategic în viziunea Green Nations poate fi atins prin consolidarea forțelor la nivel guvernamental între state, prin structurarea și promovarea produsului local, astfel încât acesta să satisfacă așteptările consumatorilor europeni.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților