[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Ghidul cetățeanului” – broșură de informare pentru cetățeni despre etica procurorului. Ce conținut are
23 Martie

Procuratura Generală a realizat un Ghid de informare pentru cetăţeni despre etica procurorului, care urmăreşte scopul încurajării integrităţii acestora atât în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cât şi în viaţa privată, transmite CURENTUL.

„Ghidul cetăţeanului. Etica Procurorului. Principiile răspunderii procurorului pentru încălcări de etică şi disciplină” a fost editat cu sprijinul Proiectului Uniunii Europene de Asistenţă în Procesul de Investigare Pre-Judiciară, Urmărirea Penală şi Organizare a Apărării în Republica Moldova în 10 mii de exemplare, ce vor fi diseminate la nivel republican de către subdiviziunile teritoriale şi specializate ale Procuraturii.

Astfel, într-un material, ce cuprinde 24 de pagini, au fost sintetizate toate informaţiile pe care cetăţenii trebuie să le cunoască despre standardele de etică obligatorii pentru procurori, precum şi modalitatea de reclamare a unor presupuse abateri disciplinare, comise de către aceştia.

Din conţinutul broşurii, cetăţenii pot afla care fapte ale procurorului constituie abatere disciplinară, căile de raportare şi autoritatea responsabilă de recepţionarea sesizărilor, termenele şi procedurile de verificare a acestora, precum şi alte informaţii relevante la subiect.

La indicaţia Procurorului General, Eduard Harunjen, şefii procuraturilor teritoriale şi specializate vor organiza diseminarea broşurilor către cetăţeni în incinta procuraturilor şi în birourile de audienţa a cetăţenilor, vor organiza plasarea acestora în incinta judecătoriilor şi inspectoratelor de poliţie.

De asemenea, „Ghidul cetăţeanului. Etica Procurorului. Principiile răspunderii procurorului pentru încălcări de etică şi disciplină”poate fi accesat şi pe site-ul oficial al Procuraturii (www.procuratura.md) la compartimentul „Informaţii”.
Codul de etică al procurorului a fost aprobat pe 27 mai 2016 de Adunarea Generală a Procurorilor.

Printre principiile pe care trebuie să le respecte procurorii pentru a avea o înaltă ţinută morală şi profesională se regăsesc cele ale: legalităţii, independenţei, integrităţii, imparţialităţii, profesionalismului, colegialităţii, confidenţialităţii, corectitudinii. Astfel, procurorul trebuie să acţioneze în mod echitabil şi onest, să respecte prezumţia nevinovăţiei, să fie autonom în luarea deciziilor şi în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, asigurând respectarea principiilor separării puterilor în stat, legalităţii, independenţei instituţionale şi responsabilităţii.

De asemenea, în activitatea procurorului nu se admit imixtiuni sau influenţe din exterior, inclusiv din partea celor care activează în politică, economie, finanţe, culte şi media. Fiind conştient de riscurile corupţiei, procurorul nu trebuie să admită comportament corupţional în activitatea sa, să pretindă şi să accepte cadouri, favoruri sau beneficii pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţionale sau în virtutea funcţiei deţinute.

Codul mai prevede că procurorul nu va executa indicaţiile sau solicitările politicienilor, ale funcţionarilor de stat şi ale reprezentanţilor instituţiilor de drept, dacă acestea sunt contrare legislaţiei, altor acte normative sau principiilor prezentului Cod.

Încălcările normelor Codului de etică vor fi investigate de Inspecţia Procurorilor şi Colegiul de disciplină şi etică, putând atrage, sancţiuni disciplinare, conform legislaţiei.

Elaborarea şi aprobarea Codului de etică al procurorului a constituit un pas important pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, în contextul modernizării Procuraturii, sporirii independenţei şi responsabilităţii procurorilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților