În premieră, Republica Moldova va fi reprezentată la nivelul conducerii Academiilor Europene de Științe, transmite CURENTUL.
Este pentru prima dată când conducerea ALLEA a fost completată cu un reprezentant al Republicii Moldova, precum și al unei țări din Parteneriatul Estic. Candidatura președintelui Academiei de Știinte a Moldovei a fost susținută de fostul președinte ALLEA prof. Gunter Stock (Germania), președintele nou ales Antonino Loprieno (Elveția), de președintele Academia Scientiarum et Artium Europaea, prof. Felix Unger, de conducerea academiilor Armenia, Belarus, Letonia, Turcia, Estonia, Ucraina s.a.
Această înaltă apreciere acordată președintelui Academiei de Științe a Moldovei de către membrii ALLEA reprezintă recunoașterea modelului moldav inovativ de administrare a comunității știintifice de către Academia de Știinte, a performanțelor obținute primordial pe plan european, și în special în cadrul programelor comunitare științifice și inovaționale (PC7 și Orizont 2020), grație cărora a crescut exponențial vizibilitatea internațională a țării noastre atât la nivel de cercetători, cât și la nivel de elaborare, promovare și implementare a politicilor în domeniile cercetării și inovării.
Republica Moldova a devenit lidera clasamentului țărilor din Parteneriatul Estic privind indicatorii din domeniu, depășind de câteva ori, raportat la numărul de locuitori, Ucraina, Georgia, Armenia, asociate și ele la respectivul program.
De notat că alegerea componenței noi a Consiliului de Administrare ALLEA a avut loc la 17 mai curent, în cadrul celei de-a 19-a Asamblee Generale a organizației, care a fost găzduită de către Academia de Știinte a Bulgariei, în contextul președinției europene a acestei țări. La funcția de membru al Consiliului de Administrare ALLEA și-au înaintat candidaturile academiile a 17 țări din Europa.
Cooperarea dintre Academia de Știinte a Moldovei și ALLEA s-a intensificat odată cu adoptarea, în 2004, a Codului cu privire la știință și inovare, care a creat premisele necesare pentru internaționalizarea cercetărilor naționale.
Cristina Parfeni