[ X ]
[ X ]
[ X ]
(GALERIE FOTO) Exclusiv de frumoasă, dar abandonată! Vila Trapani din inima capitalei pe cale să se năruie. Când intervin autoritățile?
19 Martie

În centrul istoric al Capitalei, pe strada Al. Mateevici, vizavi de sediul Ambasadei SUA la Chișinău, se află vila urbană a familiei Trapani, monument de arhitectură de însemnătate naţională.

Vila a fost construită între anii 1902–1903, în stil eclectic.

La 5 iulie 1902, nobilul Alexandru Pavlovici Leonard a vândut consilierului de curte a Dumei orăşeneşti Erast Ferdinandovici Trapani un teren de pământ viran, pe care, „deja la 29 mai 1903, a început construcţia unei case cu parter şi mansardă. După descrierea casei din acelaşi an, casa era construită din piatră, acoperită cu fier, consta din 7 odăi, o bucătărie, spălătorie, dependinţe, o terasă, o remiză pentru trăsură, grajd pentru cai, şi cameră pentru servitor, acoperit cu ţiglă de Marsilia”. (potrivit monument.sit.md).

Astăzi, vila este abandonată. Solicitat de reporterul CURENTUL, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță, ne-a comunicat că această clădire stă abandonată de 10 ani și aparține Oficiului de Stare Civilă Buiucani.

„Clădirea de 10 ani stă abandonată, iar Oficiul de Stare Civilă se află în proces de judecată cu agentul economic care a executat lucrările de reabilitare/restaurare”, ne-a spus Ion Ștefăniță.

Între timp, aspectul exterior al vilei începe să se distrugă.

Cristina Parfeni
Foto: Denis Chicu

Inapoi la arhiva noutaților