[ X ]
[ X ]
[ X ]
(GALERIE FOTO) Din copilărie croșetează și brodează. Cunoaște-o pe artista din Ialoveni – Ana Postica
22 Martie

Brodează și croșetează încă din copilărie. Este vorba despre Ana Postica, din raionul Ialoveni, care recent a început să producă broderii artizanale, lansându-se astfel în spațiul public. Pentru ea, confecționarea lucrărilor a devenit o ocupație obișnuită, pe care o face zilnic.

Artista brodează ii, rochii, prosoape, fețe de mese și perne.

Solicitată de reporterul CURENTUL, Ana Postica a relatat cum a început această activitate.

„Am învățat să brodez în copilărie de la mama și de la bunica. Când am crescut, am lucrat o perioadă la un producător autohton, însă, ulterior am început să-mi fac studiile și deja brodam mai puțin.

Acum un an am decis să reiau activitatea, fiindcă sunt în concediu de maternitate și am mult timp liber”, a menționat ea.

Pentru a realiza o lucrare, Ana are nevoie de la o săptămână, până la o lună, în dependență de complexitate.

„De exemplu, la o față de masă cu 12 șervețele brodate în tehnica cruciuliță pe bumbac, care este într-o singură culoare și are mărimea de 2.40×1.40, am lucrat cinci săptămâni”, a precizat meștera.

Toate lucrările, inclusiv elementele de decor sunt realizate manual de către artistă. Mai mult, articolele ei sunt distribuie chiar și peste hotare.

„Îmi place mult să combin stilul tradițional cu cel modern, să experimentez din cele văzute la alte lucrări. Scopul principal este să introduc în tot ce fac și ce vreau să fac pe viitor măcar un pic din tradițiile portului popular, deoarece frumosul mereu este solicitat. Iubesc cum strămoșii noștri își făceau singuri tot prin casă, brodau prosoape, țeseau covoare, vestimentatia și multe altele. Îmi doresc ca aceste izvoare să nu se uite”, a mărturisit ea.

Prețul lucrărilor artizanale este stabilit în dependență de lucrare, mărime și uzor.

Doina Buruiană 

Inapoi la arhiva noutaților