[ X ]
[ X ]
[ X ]
Gala Scriitorilor din Moldova. Cine și ce premii a primit!
25 Iunie

Uniunea Scriitorilor din R. Moldova a acordat premii în literatură în cadrul Galei Scriitorilor, care a avut loc vineri, 22 iunie, transmite CURENTUL.

În cadrul Galei au fost acordate 20 premii, unele dintre acestea fiind susţinute financiar de către instituţii ale statului.

Cu două premii de excelenţă s-au ales scriitorii Vasile Gârneț și Nicolae Rusu. Aceste premii au fost susţinute financiar de către Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală şi Ministerul Afacerilor Interne.

Un alt premiu special financiar, la decizia Consiliului Uniunii Scriitorilor, a fost oferit cu susţinerea Directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, scriitoarei Claudia Partole.

Concomitent, romancierul Igor Volniţchi a devenit laureatul premiului „Nizami”, acordat tradiţional de Congresul Azerilor din Moldova în frunte cu preşedintele Vugar Novruzov.

De premiul pentru cea mai bună carte de poezie s-a învrednicit Eugenia Bulat pentru volumul „Dialogurile străinei cu vechiul său prieten Alter”, de premiul pentru cel mai bun roman – Doina Postolachi pentru volumul „Ambroise” și de premiul pentru proză scurtă – Anatol Moraru pentru cartea „Punct de vedere”.

La categoria carte de eseu, critică și istorie literară, Maria Pilchin a luat premiul pentru volumul „Poezie, eros și putere”, iar la categoria cartea de literatură pentru copii și tineret premiul i-a revenit lui Petre Popa pentru volumul „Blazonul veșniciei”. La categoria cartea de traduceri, Alexandru Vakulovski s-a ales cu premiul pentru volumul semnat de Elcin „Capul”, iar la categoria cartea de publicistică, Valentin Guțu a luat premiul pentru volumul „Duși cu Titanicu”. Elena Druță a fost distinsă cu premiul la categoria carte de debut pentru volumul „Fiind imagine”.

Cel mai valoros premiu pe care îl acordă Uniunea Scriitorilor este „Opera „Omnia”. Premiul i-a revenit în acest an scriitorului Paul Goma.

Scriitorul Iurie Colesnic a luat premiul „Relații culturale”. Andrei Țurcanu și Nina Corcinschi s-au învrednicit de premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul „Cartea din mâna lui Hamlet”, Irina Nechit – pentru cartea pentru copii „Caruselul primăverii”, iar Serghei Evstratiev – pentru volumul de satiră „Un praznic la Cușmaria”.

De asemenea, de premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru promovarea activităților culturale s-a învrednicit jurnalista Lidia Popodneac. Artistul plastic Florentin Leancă a fost distins cu premiul USM pentru ilustrarea revistei „Danya” în limba azeră.

Anul acesta, în cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor, au fost decernate 20 de premii.

Dima Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților