[ X ]
[ X ]
[ X ]
Gala Olimpicilor 2022: Cei mai buni elevi și profesori, premiați pentru rezultate remarcabile la concursuri internaționale
21 Decembrie

Prim-ministra Natalia Gavrilița a premiat, alături de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, 34 de elevi care pe parcursul anului 2022 au obținut rezultate remarcabile la 15 concursuri și olimpiade regionale și internaționale. De asemenea, au fost premiați 27 profesori care au pregătit lotul olimpic. Elevii și cadrele didactice au primit diplome de excelență și premii bănești, în valoare totală de 710 mii de lei.

Șefa Executivului a menționat că, prin succesele lor, olimpicii contribuie la promovarea imaginii țării noastre în lume, fiind exemple de perseverență și ambiție pentru toți tinerii din Republica Moldova. În același timp, prim-ministra a accentuat că în spatele medaliilor și premiilor stă un efort colosal: ore de muncă petrecute în sălile de studiu, în laboratoare, în fața calculatorului sau la bibliotecă.

„Dedicația voastră, a tinerilor pe care îi premiem astăzi, este dublată și de efortul părinților care vă susțin și care trăiesc alături de voi emoțiile participării la concursuri. În același timp, aceste performanțe nu ar fi fost posibile fără implicarea unor profesori de excepție. Îmi exprim recunoștința pentru munca pe care o depuneți și vreau să vă asigur că veți avea susținerea necesară pentru a continua să formați noi generații de olimpici republicani, naționali și internaționali”, a spus Natalia Gavrilița.

În context, prim-ministra s-a referit la eforturile Guvernului pentru dezvoltarea unui sistem educațional atractiv. În anul curent a fost lansată o reformă ambițioasă în domeniul învățământului superior, pentru ca universitățile să devină mai competitive, mai puternice și să fie racordate la cele mai recente evoluții științifice.

Cu toate acestea, Natalia Gavrilița a opinat că fiecare elev este în drept să decidă unde își va continua studiile și își va dezvolta potențialul, în Republica Moldova sau peste hotarele ei.

„Indiferent unde veți alege să învățați, iar ulterior să munciți, să nu rupeți legătura cu țara voastră, cu profesorii, cu părinții. Iar dacă veți avea posibilitate, imediat după absolvire sau ceva mai târziu, să reveniți acasă, în Moldova, și să contribuiți la dezvoltarea ei”, a spus prim-ministra.

Despre experiența în cadrul concursurilor la care a participat, a vorbit Alin Popescu, elevul liceului Teoretic „Orizont”, care a obținut performanțe la olimpiadele de matematică și informatică:„ Am avut șansa să concurez cu cei mai buni tineri din raion, apoi și din țară, iar după luni de muncă perseverentă am reușit sa obțin rezultate și la olimpiadele internaționale. Cheia succesului este munca asiduă în domeniul pe care îl iubești, alături de cineva care să te susțină în această experiență”.

În acest an, loturile olimpice naționale la matematică, informatică, chimie, biologie, fizică, științe și inginerie au reușit să obțină 51 de premii, dintre care 8 medalii de argint, 31 de medalii de bronz, 10 mențiuni de onoare, un loc III și un premiu special.
FB_IMG_1671558639669

FB_IMG_1671558633154

FB_IMG_1671558628791

FB_IMG_1671558945103

FB_IMG_1671558653699

Inapoi la arhiva noutaților