[ X ]
[ X ]
[ X ]
Gala Excelenței Muzicale 2020. Cine sunt laureații acestei ediții?
2 Octombrie

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii, Uniunea Muzicienilor din Moldova în parteneriat cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a organizat, ieri, „Gala Excelenței Muzicale”, ediția a II-a. În cadrul evenimentului au fost apreciați cu diplome și trofee personalitățile notore din domeniul muzical, transmite CURENTUL.

Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale a menționat că ideea pentru festivitate îi aparține Elenei Fetcu, împreună cu care au pregătit nominalizările ce cuprind toate domeniile muzicii. „În acest an, Uniunea Muzicienilor își celebrează eroii, pe cei mai buni dintre cei mai buni. Deoarece muzica este o emoție continua, o armonie absolută, ea este viață”, a subliniat Svetlana Bivol.

La această ediție, au fost anunțate 20 de nominalizări:

⦁ Titlul de „promotor al culturii muzicale în Republica Moldova” l-a obținut Anatol Butnaru, directorul eco-resortului Butuceni.
⦁ Premiul pentru excelență în pedagogie muzicală i-a revenit Margaretei Tetelea – maestru în arte, conferențiar universitar și fondatoare a Filarmonicii de muzică pentru copii din Bălţi;
⦁ Simion Duja, artist Emerit al Republicii Moldova și profesor universitar, s-a ales cu premiul de „excelență în formarea artiștilor instrumentiști”. Profesorul a avut peste 50 de discipoli care au devenit laureaţi ai diferitor concursuri naţionale şi internaţionale;
⦁ Titlul de „excelență în management artistic” s-a atribuit directorului general al Sălii cu Orgă din Chișinău, Larisa Zubcu – maestru în artă, director artistic al Festivalului Internațional „J.S.BACH”;
⦁ Cu premiul de „excelență pentru dezvoltarea artei corale” a fost decernată Ilona Stepan, artistă emerita, conferențiar universitar, șefă a secției Dirijare a Corului Studențesc al Departamentului Canto Academic, și șefă a secției Dirijare în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova;
⦁ Victor Stahi, a fost menționat nominalizat premiul de „excelență pentru promovarea muzicii clasice”.
⦁ Duetul de pianiști Anatol Lapicul & Iurie Mahovici a primit premiul de „excelență în arta interpretativă”.
⦁ Maestrul în Artă Aurelian Dănilă a fost decernat cu premiu în calitate „de promotor al personalităților în domeniul muzical”. El este autorul numeroaselor monografii dedicate iluștrilor artiști ai culturii muzicale din Republica Moldova.
⦁ Pianistul și pedagogul de jazz Oleg Negruța – legenda excelenței și devotamentului muzical. El a creat melodii instrumentale, compoziții simfonice, muzică ușoară și jazz, arii pentru opera.
⦁ Cu premiul de „excelență pentru promovarea și dezvoltarea muzicii de jazz” a fost menționat Maestrul în artă Anatol Ștefaneț. El este și director artistic al festivalului internațional „Etno – Jazz – Festival”.
⦁ Artistul Emerit al Republicii Moldova, naistul Vasile Iovu a obținut titlul „Legenda muzicii populare instrumentale”.
⦁ Conferențiarul universitar Gheorghe Ivanov a fost decernat în calitate de „promotor al tezaurului folcloric în coregrafie”. Gheorghe Ivanov este conducător artistic al Ansamblului de Dansuri Populare „VESELIA”.
⦁ Maestrul în Artă Iustinia Scarlat a obținut premiul de „excelență pentru promovarea tezaurului folcloric”.
⦁ Artistul Poporului Serghei Ciuhrii a fost nominalizat cu titlul „Legenda artei dirijorale folclorice”.
⦁ Artistul Poporului Nicolae Glib s-a decernat cu titlul „Legenda cântecului popular”.
⦁ Scenarista şi regizoarea Lidia Panfil a obținut titlul „Legenda regiei concertistice”. Pe parcursul carierei sale, aceasta a regizat circa 1.500 de spectacole, manifestări publice şi concerte.
⦁ Interpreta Olga Ciolcau a fost nominalizată cu titlul „Legenda muzicii ușoare”.
⦁ Artistului Poporului Mihai Munteanu i-a fost atribuit titlul de „Legendă a scenei lirice”.
⦁ Compozitorul Gheorghe Mustea a fost decernat cu titlul de „Legenda artei dirijorale academice”.
⦁ Maestrul în Artă Natalia Moraru-Vasilcău a fost premiată în calitate de „promotor al muzicii în mass-media”.

Menționăm că, inițial „Gala excelenței Muzicale” preconiza să se organizeze în incinta Filarmonicii Naționale, dar din cauza evenimentului tragic din 24 septembrie, aceasta s-a desfășurat la Palatul Național. În acest context, colegii de breaslă din România au venit în ajutor Filarmonicii din Chișinău. Aceștea sunt Bujor Prilipcean, director general al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, care va dona instrumente muzicale și copii ale partiturilor simfonice pe care la au în bibliotecă; Vlad Mateescu, director al Filarmonicii din Ploiești, care împreună cu echipa vor dona instrumente, partituri și bani; Filarmonica din Oradea, dirijor Romeo Rîmbu, vor organiza un concert de colectare de fonduri pentru reparație; Familia Cîrstea, artiștii operei din Timișoara vor dona Filarmonicii 100 de pupitre; Filarmonica „George Enescu” din București, director Andrei-Radu Dumitru a promis să ofere sprijin financiar. Solidar cu artiștii de la Chișinău este și Ministrul Culturii din România, Bogdan Gheorghiu care va oferi ajutor pentru reconstrucția Filarmonicii, anunțând că va căuta soluții împreună cu Prim-ministrul României Ludovic Orban.

Buruiană Doina, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților