[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fruntaș al Platformei DA: „Astăzi vectorul european s-a pomenit într-un pericol iminent, menținându-se doar prin subterfugii și manipulare”
23 Februarie

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Andrei Năstase, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas. La discuție au participat și Vicepreședinții formațiunii Inga Grigoriu și Alexandru Slusari, transmite CURENTUL.

Andrei Năstase a menționat faptul că „relațiile dintre cele două țări au fost cimentate încă în 1990, când Republica Moldova a fost prima țară care a recunoscut independența Lituaniei, iar Lituania, la rândul său, a recunoscut ceva mai devreme, independența Republicii Moldova”.

Participanții au adus în discuție și alte evenimente istorice, precum tipărirea la Vilnius a primului ziar democratic „Deșteptarea”, transportat clandestin în Republica Moldova în anii de renaștere națională, activitate organizată de un grup de temerari, printre care a fost și Vasile Năstase, actualul redactor-șef al revistei „Glasul”, prima publicație de limbă română în grafie latină apărută la Chișinău.

Printre subiectele discutate au fost și capturarea mass-media moldovenești, concurența neloială și interesele de cartel de pe piața audiovizuală, politica editorială părtinitoare a postului public de televiziune, care favorizează clar guvernarea.

Andrei Năstase a vorbit despre inoportunitatea schimbării sistemului de vot și lupta protestatară împotriva acesteia, susținerea societății civile în demersul său de a organiza un referendum legislativ pe acest subiect și cooptarea membrilor Platformei DA la crearea grupului de inițiativă.

Alexandru Slusari a spus că astăzi vectorul european s-a pomenit într-un pericol iminent, menținându-se doar prin subterfugii și manipulare, între faptele și vorbele guvernării fiind o contradicție care nu poate fi trecută cu vederea de partenerii de dezvoltare.

Printre cele mai importante subiecte de discuție au fost și participarea formațiunii la alegerile municipale și cele parlamentare din acest an, modul de creare a blocului pro-european și principiile de funcționare a acestuia (egalitate, transparență, incoruptibilitate, meritocrație, paritate, liste comune, candidați unici pe circumscripții).

IMG_1793

IMG_1786

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților