[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fracțiunea PLDM: Parlamentul nu-și onorează responsabilitățile de a activa în rândul cetățenilor
31 Iulie

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este îngrijorată de activitatea parlamentară în sesiunea primăvară-vară, transmite CURENTUL.

Președintele fracțiunii, Tudor Deliu, a menționat că în această sesiune au fost respinse mai multe inițiative și au făcut un joc politic.

„Pe parcursul acestei sesiuni, PLDM a avut mai multe inițiative, dar toate se prăfuiesc pe sertarele Parlamentului. Traficul de anabolizante prin poștă, a fost o inițiativă care așa și a rămas. Am cerut în nenumărate rânduri să fie audiat Procurorul General, să prezinte raportul, să ne spună despre activitatea sa, conform regulamentului, o dată în sesiune.

Această sesiune a fost una dintre cele mai rușinoase. Am ajuns să asistăm la atrocități impardonabile și zămislite cu maliție și brutalitate. Președintele PDM a recurs la o strategie care i-ar asigura protecție din partea tuturor partidelor. Această opoziție a PSRM este un joc politic. Ei, de fapt, se pregătesc de alegerile parlamentare din 2018. În acest joc, Dodon a devenit salvatorul lui Plahotniuc. Ideea principală este reducerea la tăcere a opoziției.

Dialogul cu partenerii externi este mimat. Oponenții vor fi lipsiți de șansa de a replica, odată instaurat acest regim. Nu a existat consensul larg în societate, nu s-a discutat cu societatea civilă.

Fracțiunea PLDM a făcut apel, în nenumărate rânduri, privind toxicitatea proiectului. Spre sfârșitul sesiunii am asistat la funeraliile democrației moldovenești. Guvernarea nu este capabilă să soluționeze problemele vitale ale cetățenilor.

Mă adresez celor care au călcat în picioare democrația acestui stat: Sunteți conștienți că sufletul acestei țări sunt cetățenii? Lupta este una pe care o veți pierde.

Vă îndemn să ne unim forțele și să luptăm, să nu ne lăsăm manipulați, să ne facă sclavi în propria țară. Guvernării îi cerem să se separe de egoism. Dreptatea nu va întârzia”, a spus Tudor Deliu.

Deputatul liberal democrat, Iurie Țap, a reiterat că, în sesiunea recent încheiată, guvernarea s-a ocupat de propriile interese.

„S-au jucat cu uninominalul, apoi cu mixtul. Ambele proiecte au carențe serioase, au fost încălcate toate procedurile de legiferare. În Guvern, după reformă, au rămas doar miniștri ai PDM. Agenția Servicii Publice comasată din mai multe instituții nu respectă legile elementare.

Alegerea președinților de raioane nu doar în rândurile consilierilor – în 2 săptămâni s-a votat legea, fără a respecta procedurile.

Realegerea membrilor CSM au aceleași reguli de joc. Reforma de descentralizare a fost uitată. Politica financiar-fiscală – la fel.

O problemă majoră este controlul parlamentar. Planul de măsuri privind implementarea serviciilor publice așa și nu a fost realizat. Până în prezent Autoritatea Națională de Integritate nu este funcțională. Parlamentul nu-și onorează responsabilitățile de a activa în rândul cetățenilor. Vom susține și iniția proteste pentru că ne este grav afectat viitorul”, a spus Iurie Țap.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților