[ X ]
FOTO//Cea mai frumoasă plantă din lume a înflorit la Grădina Botanică din Chișinău!
10 Decembrie

Una din cele mai frumoase plante din lume – „Pasărea Paradisului” sau cum mai este numită, „Strelitzia”, din Grădina Botanică din Chișinău, a înflorit! Acum toți doritorii pot merge să-i  admire frumusețea și coloritul deosebit, informează CURENTUUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Alexandru Teleuță, directorul Grădinii Botanice, ne-a oferit detalii despre „Pasărea Paradisului”.

„Avem mai multe specii deosebite de iarnă la Grădina Botanică. Acum a  înflorit „Strelitzia”  sau cum i se mai spune „regina  florilor” din sezonul rece al anului.  Este plantă tropicală, de o frumusețe rară, bogat ornamentată, este o adevărată regină a florilor”, spune specialistul.

Deși Grădina Botanică s-a îmbogățit cu mai multe plante noi, directorul ne-a relatat că pe timp de iarnă, numărul vizitatorilor este modest.

„Au fost aduse circa 30 de plante tropicale noi.  Dar,  totuși, iarna vin mult mai puțini vizitatori la Grădina Botanică, decît în sezonul cald,  aproximativ 12-10% ”, a mai adăugat directorul.

„Pasărea paradisului” sau „Strelitzia”  este originară din regiunea sud-africană. Denumirea ei se datorează înflorescenței ce are aspect de pasăre în zbor cu o gamă de culori arzătoare (galben, albastru albă și verde). Florile apar succesiv, prelungind, în acest fel, perioada de înflorire a plantei.

Menționăm că, la Grădina Botanică din Chișinău puteți întîlni  două tipuri de Stelitzia: Reginae și Nicolai.

Conform wikipedia,  denumirea de „Pasărea Paradisului”  a fost dobîndită   datorită formei unice a florii. Aceasta seamănă cu un cap de pasăre și este viu colorată  în nuanțe de portocaliu sau galben. Aproape la fel de frumoase precum florile de „Strelitzia” sunt și frunzele.  Acestea sunt ovale și au aproximativ 10 centimetri lățime și 20 lungime.

Floarea a fost denumită  oficial  după  numele reginei Charlotte de Mecklenburg-Strelitz(Strelitzia). Această plantă adoră  solul argilos și  îi place să  fie udată din abundență,  însă fără a permite apei să  mustească deasupra pămîntului. Specialiștii spun că  “Strelitzia” și-a dezvoltat un sistem „imunitar” excelent, devenind rezistentă chiar și în cazul în care nu este udată permanent și chiar dacă este plantată într-un alt sol decît cel argilos.

strelitzia_larger

strelitzia-reginae-5

maxresdefault

 

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților