[ X ]
[ X ]
[ X ]
FOTO// Un tînăr din R. Moldova a uimit italienii. Ce a pictat pe pereții unei hale din orașul Padova!
23 Noiembrie

Luca Alexei, student al Universităţii Pedagogice „Ion Creangă” din Chişinău, a realizat pe pereţii unei hale din oraşul Padova, Italia, câteva picturi murale inedite. Acestea cuprind scene din lumea copilăriei, dar şi chipul Slăvitului Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Alexei Luca ne-a povestit de unde a venit propunerea de a picta în Italia.

„Am fost recomandat de către părintele Vasile Ciobanu din satul meu natal, părintelui Vasile Corja care slujește în biserica în curtea căreia se află la moment picturile murale. Prin intermediul picturilor mele am redat de fapt tradițiile și cultura noastră românească. Am dorit să aduc un pic mai aproape de moldovenii din Italia, o parte din tradițiile de acasă”, ne-a spus el.

Perioada de lucru asupra picturilor murale a durat timp de o lună.

„Am început de pe 11 octombrie si am terminat pe data de 11 noiembrie, exact cu o zi înainte de Sfințirea Bisericii „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din Padova, Italia. Au fost trei compoziții. Prima reflectă păstorul cum își protejează familia în care este redat tradițiile oamenilor de la țară, care știu și să muncească, dar și să sărbătorească. În a doua pictură sunt reflectate poveștile noastre, personaje cu diferite caractere și emoții. Și în a treia pictură este reflectat Ștefan cel Mare și Sfînt, bisericile și mănăstirile ctitorite de domnitor”, a mai adăugat el.

Totodată, tînărul ne-a relatat că aceasta a fost o experiență nouă pentru el, dar una destul de interesantă.

„Am avut o experiență foarte interesantă am cunoscut oameni noi. În special am întîlnit o familie tare grozavă care m-a ajutat foarte mult, m-au găzduit cîteva zile, de asemenea mi-au povestit multe lucruri frumoase și interesante despre orașul Padova. Am avut ocazia să cunosc și artiști locali de acolo, iar ulterior au apărut și unele comenzi”.

4

3

2

1

 

Foto: Constantin Ciofu

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților