[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Președintele și Premierul țării au participat la recepția cu prilejul Zilei Europei
9 Mai

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și Premierul Pavel Filip, au participat, ieri-seara, la recepția oferită de Delegația Comisiei Europene la Chișinău cu ocazia Zilei Europei, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a adus mulțumiri Uniunii Europene pentru realizarea sutelor de proiecte și programe în țăra noastră pe parcursul anilor de independență, precum și Comisiei Europene pentru susținerea oferită Republicii Moldova.

„Am remarcat faptul că în anul 2019 marcăm trei date istorice importante: 170 de ani de la lansarea de către marele scriitor și iluminist francez, Victor Hugo, a ideii “Statelor Unite ale Europei”; 10 ani de la lansarea proiectului UE “Parteneriatul Estic” și 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE și liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, de care au beneficiat deja 2 milioane de cetățeni ai țării noastre. Totodată, am menționat că rezultatele Republicii Moldova pe calea reformelor în cadrul “Parteneriatului Estic”, au fost numite inițial drept “o poveste de succes”, însă, ulterior, țara noastră a devenit un “enfant terrible”. Am mai subliniat că Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova și Uniunea Europeană acum 5 ani a fost supus mai multor critici. În context am subliniat importanța pentru Moldova a unui echilibru în politica externă, protejarea și promovarea interesului nostru național urmînd a fi o prioritate absolută pentru instituțiile publice ale țării, indiferent de nivelul acestora. Mi-am exprimat încrederea că prin promovarea unei politici interne și externe pragmatice, Republica Moldova are toate șansele să devină în scurt timp acel pod de legătură între Vest și Est. La finele discursului am adresat tuturor celor prezenți felicitări cu prilejul Zilei Victoriei”, a scris Dodon.

La rândul său, Pavel Filip a scris că, a participat cu plăcere la recepția oferită cu ocazia Zilei Europei, care a devenit un simbol al promovării păcii, libertății și democrației.

„În acest an, pentru noi, Ziua Europei are o importanță triplă deoarece marcăm: 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere, 5 ani de când călătorim liber în Europa, 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic. Uniunea Europeană nu este o alianță împotriva cuiva, ci o alianță pentru. Pentru prosperitate, libertate, egalitate. Iar noi am anunțat clar că integrarea în UE este calea pe care am ales-o și acest lucru este ireversibil”, a scris Filip.

Andriana Cheptine

6 5 4 3 2

Inapoi la arhiva noutaților