[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Pavel Filip în Germania. Cu cine a avut întrevederi
17 Februarie

Premierul Pavel Filip, aflat într-o vizită de lucru în Germania, a avut mai multe întrevederi cu diferiți oficiali, transmite CURENTUL.

Pavel Filip a avut o întrevedere cu Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în marja Conferinţei de securitate de la Munchen.

Oficialii au discutat despre acțiunile Republicii Moldova în realizarea agendei de reforme, inclusiv prin prisma îndeplinirii condiţionalităţilor aferente acordării asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene. Premierul Pavel Filip a evocat determinarea autorităţilor de a menţine ritmul înalt de implementare a condiționalităților stabilite cu UE, asumându-şi obiectivul de a accelera acest proces în pofida anului electoral.

Posibilitățile de avansare în dosarul transnistrean și de consolidare a mandatului OSCE în Republica Moldova au fost abordate de premierul Pavel Filip și Secretarul General al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger.

În cadrul dialogului, prim-ministrul a accentuat că OSCE, în calitate de mediator, este un partener-cheie pentru țara noastră în soluţionarea problemei transnistrene. Premierul a reiterat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a valorifica progresele obținute pe dimensiunea transnistreană, prin implementarea protocoalelor semnate în noiembrie 2017 în domeniile educației, telecomunicațiilor, agricol, dar și a celorlalte obiective fixate în deciziile protocolare adoptate la Berlin (2016) și Viena (2017).

De asemenea, Prim-ministrul Moldovei și prim-ministrul Republicii Polonia, Mateusz Morawiecki au examinat posibilitățile de consolidare a cooperării moldo-polone.

Șefii de Guverne s-au pronunțat pentru dinamizarea schimburilor comerciale, specificând că, deși acestea s-au dublat în perioada ianuarie-septembrie 2017, încă există potențial nevalorificat.

Prim-ministrul a avut, de asemenea, o întrevedere și cu prim-ministrul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili.

Părțile au apreciat buna cooperare dintre state pe segmentul integrării europene, remarcând că Republica Moldova și Georgia au obiective comune în relația cu UE. În context, șeful Executivului de la Chișinău a accentuat că schimbul de experienţă în domenii cheie, inclusiv pe platforma Parteneriatului Estic, va contribui la realizarea cu succes a angajamentelor asumate de ambele țări față de instituțiile europene.

Pavel Filip a avut o întrevedere și cu Jan Hecker, consilier în domeniul afacerilor externe al Cancelarului federal al Germaniei.

Șeful Executivului a mulțumit Germaniei pentru susținerea procesului de reglementare transnistreană, inclusiv pe parcursul anului 2016, când Germania a exercitat Președinția OSCE. În context, Jan Hecker a declarat că Germania va sprijini în continuare suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, implementarea reformelor, acțiunile pentru modernizarea și eficientizarea activității instituțiilor publice din țara noastră.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților