[ X ]
(FOTO) O rețea specializată în contrafacerea și comercializarea țigaretelor pe plan internațional – destructurată în urma cooperării autorităților din Moldova, Ucraina și Polonia
7 Decembrie

O grupare infracțională, cu caracter internațional, formată din cetățeni moldoveni, ucraineni și polonezi, specializată în contrafacerea și comercializarea țigaretelor, a fost destructurată în urma cooperării autorităților din Moldova, Ucraina și Polonia, transmite CURENTUL.

În urma operațiunii internaționale comune, 14 persoane au fost reținute, dintre care cinci moldoveni și nouă ucraineni.

Gruparea a fost anihilată ca urmare a acțiunilor întreprinse de procurorii PCCOCS și ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate a INI, în comun cu angajații Serviciului Grăniceri ai Ucrainei și Poloniei, cu suportul Europol.

La 26 noiembrie curent, în baza informațiilor furnizate de procurorii PCCOCS și ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate a INI, polițiștii au confiscat în localitatea Gierlachowo, Polonia o fabrică clandestină de producere a țigărilor, sute de mii de pachete de ţigări contrafăcute și tone de tutun care urma să fie procesat.

În rezultatul perchezițiilor, forțele de ordine din Polonia, cu participarea reprezentanților din Moldova, au depistat și ridicat circa 13 tone de tutun, 13 milioane de țigarete, în valoare de peste 2 milioane de euro, materiale utilizate la împachetarea acestora (carton, peliculă etc.), înscrisuri de ciornă unde era indicată perioada de producere și numărul de țigarete produse, precum și utilaj tehnic.

De asemenea, pe teritoriul respectiv au mai fost depistate două unități de transport (camioane) în care se aflau țigarete pregătite pentru a fi transportate către beneficiari.

Astfel, în rezultatul măsurilor întreprinse de PCCOCS, ofițerii INI și reprezentanții organelor de drept din Polonia, s-a stabilit că, în activitatea infracțională sunt implicați moldoveni, ucraineni și polonezi.

În acest sens, cetățenii Republicii Moldova, aveau rolul de a racola persoane pentru munca clandestină, facilitau perfectarea actelor necesare, cu ulterioara transportare a persoanelor în Polonia. Aici, persoanele racolate erau întâlnite de către făptuitori polonezi, care le deposedau de telefoanele mobile, făcând măsuri conspirative, pentru a nu fi cunoscut traseul și poziționarea fabricii clandestine.

Muncitorii activau în două schimburi a câte 12 ore. Astfel, pe parcursul a 24 de ore se produceau în jur de 2 milioane de țigarete, marca „super kings”, „lambert & buther”, „marlboro”, „prince”, „rothmans” și „excellence”.

La moment se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracțional și atragerea acestora la răspundere penală.

Pentru infracțiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Cristina Parfeni

photo5474326575332829706 photo5474326575332829707 photo5474326575332829708_ photo5474326575332829709

Inapoi la arhiva noutaților