[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Mark Tkaciuk – într-o nouă ipostază! Face săpături pe „Colina Pușkin”. Ce vrea să găsească
12 Mai

Timp de o săptămână, o echipă formată din arheologi și voluntari de pe Facebook efectuează săpături arheologice în scuarul „Colina Pușkin” din sectorul Centru din capitală. Ei speră să găsească vestigii ale unor obiecte de uz casnic din perioada medievală, informează CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, șeful expediției, Mark Tkaciuk, ex-consilier prezidențial, ex-deputat, a relatat că săpăturile arheologice se desfășoară în cadrul unui program de cercetare organizat de universitatea „Școala Superioară Antropologică”.

„Am început lucrările pe această porțiune de teren din motiv că există o amplă istoriografie ce povestește despre acest loc, care în perioada medievală făcea parte din satul Buiucani, de aceea aici s-ar putea să se găsească obiecte din secolele 16-17. Mai mult decât atât, pe „Colina Pușkin”, la începutul secolului 19 se afla casa lui Iordache Donici, în care a locuit Pușkin în exil. Deocamdată am găsit o serie de obiecte, monede, ceramică, din secolului 19, dar ele nu au valoare deosebită din punct de vedere arheologic”, a declarat Mark Tkaciuk.

Istoricul a mai adăugat că pentru început ar fi bucuros să găsească vestigii de ceramică.

De săptămâna viitoare, grupul arheologic va începe săpăturile pe porțiunea de teren din preajma Bisericii Armene Apostolice „Sf. Maica Domnului”, str. Piața veche 8, și vor continua până la 31 iunie.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților