[ X ]
(FOTO DIN ARHIVĂ) Livii Baziuc dezvăluie cum a ajuns să conducă Inspectoratul Național de Patrulare: „Dragostea față de o fată m-a determinat să mă transfer în…”
22 Martie

Șeful Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Livii Baziuc, de mic copil a visat să activeze în domeniul poliției, mai exact în „serviciile speciale secrete”. Părinții au dorit ca copilul lor să devină bancher, din acest motiv, șeful INP a decis să depună actele la Colegiul Financiar Bancar, dar nu s-a lăsat de visul din copilărie și a mers mai departe pe calea polițienească. Despre toate aceste aspecte ale vieții sale, șeful INP ne-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

„Visul de a deveni polițist era încă de mic copil când fugeam de la grădiniță la Comisariatul de Poliție din raionul Râșcani, localitatea mea de baștină, acolo activau bărbați dintre rudele mele, care mă luau cu ei la diferite intervenții a poliției, iar când eram întrebat ce vreau să devin când voi crește mare, răspundeam că voi lucra în servicii speciale secrete, chiar și jucăriile în casă erau din echipament polițienesc, cum ar fi cătușe, baston, pistol, chipiu, etc.. Cu toate că mama și tata au fost medici, iar eu fiind printre cei mai buni din clasă, mama își dorea ca eu să devin bancher. Ca să-i urmez sfatul, după clasa a 9-a am depus actele pentru admitere la Colegiul Financiar Bancar, unde am fost acceptat cu succes. Dar nu m-am oprit aici, am continuat cu Academia de Studii Economice, ca ulterior să devin magistru în drept și să merg pe calea polițienească pe care mi-o doream de mic copil, unde voi fi de folos oamenilor”.

Imediat după facultate, în 2002, Livii Baziuc a devenit inspector al Biroului poliției rutiere din cadrul Comisariatului Raionului Râșcani.

„Îmi amintesc și acum primele zile de lucru, când am fost dislocat pentru dirijarea traficului la trecerea de pietoni, unde mă plictiseam, și mă gândeam ,,oare cât o să mă mai țină aici?”. Dar totuși mă motiva uniforma, pe care o purtam cu atâta mândrie, că o îmbrăcam peste tot unde era posibil”, povestește șeful INP.

Prima zi de activitate în traseu a fost una neplăcută pentru șeful INP.

„A fost un accident rutier grav, unde un automobil a derapat de pe traseu, în consecință erau trei cadavre, m-am implicat îndrăzneț întru examinarea cazului, iar superiorii prezenți, văzându-mi curajul, au zis ,,Acesta va fi inspector de patrulare la sigur!”. În urma accidentului, ancheta a stabilit că șoferul fusese în stare de ebrietate. Eu, privind tragedia, mi-am propus că niciodată nu voi urca în stare de ebrietate la volan și voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a preveni accidentele rutiere, mai ales cele produse din cauza consumului de alcool la volan”, își aduce aminte Livii Baziuc.

Transferul în Capitală a fost realizat datorită unei domnișoare: „După o perioadă de activitate în localitatea de baștină, dragostea față de o fată, care îmi este soție până în prezent și mama copiilor mei, m-a determinat să mă transfer în capitală, în cadrul secției poliției rutiere a mun. Chișinău, unde am deținut funcția de inspector de patrulare. Era iarna, în primele zile de activitate a fost anunțat un automobil în orientare. Eu, fiind la postul staționar de poliție de la intrare în oraș, unde activam conform planului de lucru am observat acel automobil, imediat am întreprins măsurile necesare pentru reținere, din cauza zăpezii șoferul nu s-a isprăvit cu volanul și a derapat, prin urmare a încercat să se eschiveze prin nămeți, însă n-a reușit, eu am reacționat și am reușit să-l rețin. De ce îmi amintesc cu emoții acest caz, deoarece, atunci în semn de recunoștință conducerea mi-a oferit primul grad de ofițer”, a povestit șeful INP.

Livii Baziuc spune că pe parcursul carierei a încercat să promoveze metode moderne de supraveghere a circulației rutiere și combaterea șofatului în stare de ebrietate.

„Din 2006 am încercat să reduc acest fenomen. Prin muncă și ambiție, primele rezultate observate au fost în anul 2012, astfel încât îmbinarea de cuvinte ,,Nopți Albe” a devenit cunoscută în toată lumea.

În această perioadă până în anul 2016, am deținut diferite funcții în Direcția Poliției Rutiere, care după reforma MAI a fost modificată în Inspectoratul Național de Patrulare, iar în luna mai, anul 2016 am fost numit șef INP”, ne-a povestit Livii Baziuc.

Pentru șeful INP cheia succesului este munca: „Un scop bine determinat, ambiția și încrederea în forțele proprii, insistența de a duce orice lucru pornit până la capăt, dar, totuși, asta nu e suficient, rezultatul la toate acestea e vizibil prin muncă, muncă și iar muncă”.

Iar moto-ul după care se conduce în viață este: „Niciodată nu mă întorc înapoi indiferent de circumstanțe, merg doar înainte”.

Pentru anul 2017, șeful INP are mai multe inițiative printre care:

„Un alt proiect stabilit este de a desfășura o serie de activități preventive cu copiii din toată țara, care au drept scop transformarea micilor participanţi la trafic în cetăţeni responsabili şi conştienţi de riscurile pe care le implică nerespectarea regulilor de circulaţie, și reducerea riscului de victimizare a acestora ca urmare a implicării în accidente de circulaţie.

Tot în acest an ne-am propus crearea unor subdiviziuni specializate în cadrul INP în scop de familiarizare, interacţiune, cooperare dintre societatea civilă şi poliţia de patrulare, de asemenea, întru îmbunătățirea activității pentru beneficiul cetățenilor.

O acțiune care mi-am propus-o este de a îmbunătăți condițiile de muncă a angajaților INP.

Mi-aș fi dorit ca pe lângă obiectivele propuse, să am mai mult timp pentru familie și cei dragi, dar din păcate această meserie presupune și sacrificii, iar timpul este un lux deja de mulți ani”, spune Livii Baziuc.

baziuc4

baziuc3

baziuc2

baziuc1

baziuc

baziuc

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților