La Butuceni s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Festivalului de Muzică Clasică în aer liber – „DescOperă”. De pe 14 până pe 16 iunie, opera și natura s-au îmbinat perfect la Orheiul Vechi. Vizitatorii au trăit clipe de magie, întorcându-se acasă mai inspirați, mai fericiți și mai împliniți, informează CURENTUL.
Pe 14 iunie, oaspeții evenimentului, veniți atât din țară, cât și de peste hotare, au audiat Rapsodii de Butuceni. Invitații s-au delectat cu creații semnate de: A. Stârcea, G. Enescu F. Liszt, G. Gershwin, E. Chabrier, P. Sarasate, E. Cossetto și M. Ravel în interpretarea artiștilor Rusanda Panfili (vioară), Marin Gheras (nai), Sergiu Mușat (clarinet), Andrei Otean (bariton), Capela Corală Academică Doina și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, acompaniată de dirijorul Friedrich Pfeiffer. Muzica clasică s-a contopit perfect cu natura, iar atmosfera boemă cu peisajul rustic de la Butuceni.
În cea de-a doua zi de spectacol, oaspeții festivalului DescOPERĂ au fost teleportați într-un sat italian, în secolul al XIX- lea, acolo unde se desfășoară acțiunea din renumita operă a compozitorului Gaetano Donizetti, Elixirul Dragostei. Vizitatorii au avut ocazia să asculte această operă în interpretarea Valentinei Naforniță (soprană), a lui Florin Guzgă (tenor), Mihai Dogotari (bariton), Iurie Maimescu (bas) și a Tatianei Dulghier (soprană), acompaniați de cunoscutul dirijor din România, Tiberiu Soare. Oaspeții au descoperit povestea unei iubiri nemuritoare montată, de această dată, pe scena în aer liber de la Butuceni, care asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă.
În cea de-a treia zi a festivalului, oaspeții s-au delectat cu muzica lui J. Strauss, doar că în acest an programul serii a cuprins arii și duete din operele interpretate anterior la DescOperă, scrise de compozitorii G. Verdi și G. Bizet. Soliștii Ljubica Vranes (mezzo-soprană), Vladimir Dragoș (bariton), Ana Cernicova (soprană), împreună cu artiștii Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale sub bagheta maestrului Friedrich Pfeiffer, au oferit un adevărat spectacol muzical pe scena suspendată peste apele Răutului. Amatorii de muzică clasică, care au fost prezenți la Perpetuum mobile – Strauss, au preluat acea stare de veșnică mișcare, care ne face să evoluăm, să mergem cu pași siguri înainte.
Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a ținut să le mulțumească organizatorilor, partenerilor și artiștilor fără care festivalul nu ar fi avut loc.
“Mă bucur să ne reîntâlnim la acest minunat festival, care prinde istorie, care crește de la an la an și duce la promovarea patrimoniului național. Îmi exprim profunda recunoștință față de acești extraordinari artiști, care au urcat pe scenă pentru a ne încânta auzul și a ne spune mai multe despre muzica clasică, față de toți organizatorii și partenerii evenimentului. Festivalul DescOPERĂ s-a născut dintr-o idee nobilă de a promova Orheiul Vechi și face ca muzica clasică să lase pentru câteva zile scenele tradiționale și să vină aici, la Butuceni, în acest spațiu mirific”, a declarat Andrei Chistol.
Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, și-a exprimat admirația față de marii artiști, care au urcat pe scenă timp de trei zile și i-au făcut pe oaspeții festivalului mai fericiți.
“Frumusețea exprimată prin splendidele sunete ale muzicii contopite cu această frumusețe de natură din rezervația Orheiul Vechi ne va multiplica emoțiile, trăirile, senzațiile, sentimentele și pentru trei zile ne va face pe toți mult mai buni. La această ediție a festivalului, avem surprize extraordinare: 4 soliști au venit tocmai din Viena: renumitul dirijor Friedrich Pfeiffer, minunata Valentina Naforniță, splendida Rusanda Panfili și cunoscutul bariton Mihai Dogotari”, a menționat Svetlana Bivol.
Pe lângă spectacolul de zile mari, participanții la festival au explorat Rezervația Cultural – Naturală „Orheiul Vechi”. Aceștia au avut posibilitatea să facă drumeții, să viziteze biserica rupestră, să se plimbe cu barca, bicicleta sau căruța și să participe la master class-uri de împletit în pănușă, de sculptat în lemn de la meșterii populari, de preparare a sarmalelor și plăcintelor la pensiunile din preajmă, cum ar fi Casa Verde, Casa de sub Stâncă, Casa din Luncă, Vila Roz, Valea Stâncii, Epoca de Piatră/Pivnițele Brănești și Eco Resort Butuceni. De asemenea, vizitatorii au făcut rând la food cortul cu bucate tradiționale, la târgul de obiecte de artizanat și la prezentările de vinuri.
Amintim că prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „DescOPERĂ” a avut loc în iunie 2016 și a fost dedicată aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.
Organizatorii evenimentului: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”
Partenerii strategici: Agenția de Investiții a Republicii Moldova, USAID, Suedia Sverige și UKaid.
Gazda evenimentului: Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi
Co-gazdă: Discover Moldova
Partener Local: Eco-Resort „Butuceni”.
Cristina Pendea