[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fost președinte CCM: „După demisia lui Chicu, lucrurile sunt cât se poate de simple. Dar, din păcate…”
24 Decembrie

Fostul Președinte al Curții Constituționale (CCM), Alexandru Tănase, menționează că după ce Ion Chicu și-a anunțat demisia, lucrurile devin cât se poate de simple, transmite CURENTUL.

Alexandru Tănase a spus că majoritatea parlamentară înaintează candidatura unui Premier, Președintele poate să-l accepte sau nu.

„Din punctul de vedere al prevederilor constituționale, lucrurile sunt cât se poate de simple. Există acel termen de 45 de zile, în care urmează să fie constituită o majoritate parlamentară, această majoritate urmează să fie formalizată, această majoritate formalizată urmează să desemneze un premier, pe care să-l propună președintelui Republicii Moldova, iar președintele are la dispoziție două posibilități: fie să accepte acel premier care este propus de majoritate, fie să-l respingă o singură dată, motivat, iar în cazul în care majoritatea constituită va decide să insiste pe aceeași candidatură, președintele va fi obligat să îl desemneze”, spune Alexandru Tănase.

De asemenea, Alexandru Tănase spune că, totuși, în situația politică de astăzi, nu se știe cât de probabil este un scenariu descris mai sus.

„Dar, din păcate, situația este de asemenea natură încât acest mecanism nu are un mecanism adițional care ar asigura implementarea lui, președintele republicii, de facto, va putea să respingă și a doua candidatură, deoarece nu există nici o sancțiune sau nici un mecanism care ar asigura, într-un fel, obligarea acestuia să execute ca și obligație constituțională. În mod normal, sigur că președintele ar trebui să țină cont de voința majorității parlamentare, dar în situația politică în care suntem noi astăzi, acest lucru nu știu cât de probabil este”, a mai spus Alexandru Tănase pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților