[ X ]
Forumul din Astana: Intelectualitatea RM pledează pentru o bună cooperare culturală și științifică a statelor membre CSI
22 Iunie

Republica Moldova a participat la cel de-al XIII-lea Forum al inteligenței creative și științifice a statelor membre CSI, desfășurat în acest an în Capitala Republicii Kazahstan, Astana, în perioada 19-20 iunie, transmite CURENTUL.

Din delegație au făcut parte: vicepreședinții Academiei de Științe a R. Moldova, Viorel Prisăcaru și Mihai Vieru, scriitorul Iulian Filip, rectorul Universității Slavone din R. Moldova, Ion Caireac, rectorul Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice din R. Moldova, Tatiana Berizovicova, directorul Grădinii Botanice, Ion Roșca, directorul Liceului „Prometeu”, Larisa Silvestru, secretarul științific al Institutului de Istorie, Silvia Corlăteanu-Granciuc și directorul Institutului de Științe ale Educației, Lilia Pogolșa.

În marja ceremoniei de deschidere a Forumului, conducătorul delegației, academicianul Viorel Prisăcaru, a venit cu un mesaj de salut din partea delegației și întregii comunități științifice și culturale a R. Moldova.

Academicianul a remarcat că Forumul este dedicat problemelor actuale din domeniul culturii, educației, științei, a tineretului, menționând că „indiferent de succesele care sunt obținute în fiecare domeniu de către fiecare stat în parte, în ritmul dezvoltării accelerate de astăzi în domeniul IT, științific, politic și chiar migrațional, este tot mai dificil să atragi tineretul în activitatea culturală și inovativă, aceștia având astăzi alte aspirații”.

Viorel Prisăcaru a spus că comunitatea statelor CSI se poate împărți în 2 categorii: cei care au trăit în URSS înainte de destrămarea acesteia și cei care s-au născut după.

„Primii se atrag între ei reciproc prin menținerea relațiilor de prietenie și cooperare. Categoria a doua practic nu se cunosc între ei și vinovați de acest lucru se fac politicienii noștri care cel mai puțin se preocupă de domeniul intercțiunii culturale internaționale”, a spus Viorel Prisăcaru.

De asemenea, academicianul a punctat că Formului vine să rezolve anume aceste probleme care se conturează pe fonul dezvoltării accelerate.

Cel de-al XIII-lea Forum al inteligenței creative și științifice s-a desfășurat în perioada 19-20 iunie, în contextul Anului Culturii în R. Kazahstan și 20 de ani de la constituirea orașului Astana drept capitală a Republicii Kazahstan.

În cadrul Forumului au avut loc 4 panele de discuții: „Astana: Experiența de succes în stabilirea și dezvoltarea institutelor culturii”, „Anul Culturii în CSI: Cooperare și Dezvoltare”, „Umanizarea educației: Istorie și Perspective”, „Generația Viitorului: Continuitate și Inovare”.

La ceremonia de închidere a lucrărilor Formului, membrii delegațiilor celor 9 țări participante au adoptat o Rezoluție care rezumă experiența și rezultatele activităților comune, identificând arii prioritare de cooperare în viitor.

De asemenea, documentul subliniază necesitatea de a dezvolta noi mecanisme și canale de interacțiune între țări. În același timp, este indicată importanța promovării și cooperării pentru studiul global al limbilor, culturii, istoriei și tradițiilor naționale ale statelor partenere precum și schimbul de experiență, de formare a culturii mass-media a studenților în societatea informațională de astăzi.

Delegația R. Moldova va prezenta Ministerului Educației propuneri pentru a dezvolta colaborarea în domeniul culturii și științei a RM cu statele membre CSI.

Notă informativă: Republica Moldova s-a alăturat comunității culturale și științifice a statelor membre CSI în anul 2014. Reprezentanții RM au participat la peste 200 de manifestări. Moldova a desfășurat peste 20 de proiecte comunitare.

j

f4

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților