[ X ]
Fondul de Investiții Sociale din Moldova a marcat 24 de ani de la fondare
20 Mai

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), la 19 mai curent, a marcat 24 de ani de la fondare, transmite CURENTUL.

Creat iniţial ca un Proiect al Băncii Mondiale și al țărilor donatoare, FISM a contribuit la implementarea Strategiilor Naționale de Dezvoltare în Moldova, în special, în zona rurală şi orăşele mici ale țării.

Din 2018, prin schimbarea Statutului, a fost reorganizat în Instituție Publică „Fondul de Investiţii Sociale din Moldova”. În contextul politicilor şi strategiilor de dezvoltare din Republica Moldova, IP „Fondul de Investiţii Sociale din Moldova” este considerat un mecanism eficient de schimbare a atitudinii şi comportamentului populaţiei din comunităţi pentru sporirea activismului social şi a solidarităţii comunitare, precum şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei şi a grupurilor vulnerabile prin sporirea accesului la servicii sociale îmbunătăţite.

IP FISM contribuie la dezvoltarea capacităţilor de organizare a populaţiei din comunităţile rurale și urbane, persoanele în dificultate, precum persoanele cu dizabilităţi şi la sporirea sentimentului de responsabilitate pentru toate activităţile din comunitate prin implicarea lor directă în procesul de identificarea a necesităţilor lor stringente, implementarea propunerilor de subproiect şi asigurarea durabilităţii.

IP FISM reprezintă pentru comunităţi şi un mecanism de învăţare a noilor principii de guvernare locală. Actorii comunitari (APL, organizaţiile neguvernamentale, Asociaţiile de beneficiari etc.) însuşesc diferite modalităţi de lucru cu comunitatea cum ar fi: implicarea populaţiei în procesul de luare a deciziilor, modalităţi de identificare a problemelor prioritare, planificarea strategică, monitorizarea implementării proiectelor, menţinerea şi asigurarea durabilităţii obiectelor renovate, managementul financiar, dezvoltarea instituţională a administraţiei publice locale şi organizaţiilor neguvernamentale. Prin promovarea dezvoltării parteneriatului social la nivel de comunitate, IP FISM contribuie la dezvoltarea capacităţilor instituţiilor comunitare, asigurarea respectării principiilor de transparenţă şi participare şi ca rezultat la dezvoltarea durabilă a comunităţii.

Până în prezent din diferite surse de finanțare cu suportul IP FISM au fost implementate circa 4320 de subproiecte în 1130 localități rurale și urbane.

La moment IP FISM gestionează implementarea a circa 280 de subproiecte finanțate din sursele financiare alocate de diferiți donator:

– în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova – la moment gestionăm sursele financiare din tranșa III în sumă de 3 mln. euro destinată pentru renovarea/dotarea a 246 de grădinițe de copii.

– la etapa finală se află Proiectul ”Reforma Învățământului în Moldova” finanțat de Banca Mondială și implementat în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în care IP ”Fondul de Investiţii Sociale din Moldova” este responsabilă de implementarea componentei A.2 a Proiectului ce prevede renovarea şi modernizarea a 17 şcoli de circumscripţie, din care 12 sunt finisate.

– din Bugetul de Stat al treilea an consecutiv sunt alocate surse financiare pentru renovarea blocurilor sanitare din școli în sumă de 5 mln. lei.

Durabilitatea IP FISM ca instituției depinde mult de existența proiectelor implementate. Dar, având în vedere experiența echipei FISM, rezultatele bune, apreciate de donatori internaționali, sperăm că multe programe finanțate de Guvernul României, Banca Germană de Dezvoltare KfW, Banca Mondială vor fi continuate prin implementarea multor proiecte care contribuie esențial la sporirea calității vieții populației din localitățile rurale și urbane, creând accesul pentru diferite pături sociale la servicii sociale îmbunătățite.

Cristina Pendea

fism fism2 fism2 fism3 fism4 fism5 fism6 fism7

Inapoi la arhiva noutaților