[ X ]
[ X ]
[ X ]
FMF: Naționala noastră rămâne a noastră indiferent de rezultat
3 Octombrie

În ultimile meciuri echipa Naționalei noastre ne-a oferit mai multe momente frumoase și motive de mândrie. Unitatea, care a apărut pe tribune când fotbaliștii Naționalei noastre au reușit să schimbe mersul jocului în meciul cu Naționala Poloniei, a fost unul din momentele fantastice pentru care oamenii iubesc fotbalul. Ăsta e farmecul fotbalului – fotbalul poate surprinde oricând!

Tribunele scandau într-un glas ”Hai, Moldova!” și fluturau drapelul Moldovei, și acea unitate au generat-o fotbaliștii pe teren. În acele minute miile de spectatori prezenți în tribune, și probabil zecile de mii care au privit meciul la televizor – au devenit o familie unită și strâns legată.

Spectatorii au continuat să scandeze și în afara complexului sportiv, și discuțiile despre meci au continuat câteva săptămâni în presă și emisiuni TV. Atmosfera era dominată de victoria frumoasă și pentru mulți neașteptată a Naționalei noastre în meciul cu Naționala Poloniei Practic toată societatea a cunoscut puterea fotbalului – o putere frumoasă care merită și trebuiește trăită frumos.

Fotbalul este o competiție intelectuală și sportivă, care oferă oportunități egale pentru toate echipele, indiferent de istoricul ratingul lor, sau valoarea comercială a jucătorilor. Fotbalul este un spectacol impredictibil. Evoluția fiecărui meci nu poate fi anticipată și intriga se păstrează până în ultimile minute. Meciul cu Naționala Poloniei a confirmat aceste trăsături ale fotbalului, pentru că așteptările inițiale au fost altele, și prima repriză confirma acele așteptări.

Faptul că fotbalul e o competiție, presupune că în etapă finală vor apărea învingători și învinși. Asta e firesc și e frumos, pentru că fiecare echipă permanent are șansa pentru victorie. Dar, a fi învins nu e o rușine. Pentru că ambele părți rămân la fel de egale ca și până la meci Înfrângerea într-o competiție fotbalistică e doar o lecție despre ce și cum ar putea fi îmbunătățit. Nu există soluții pentru victorii permanente, și bine că nu sunt. De altfel, fotbalul se transformă într-un spectacol plictisitor. Cât de talentat nu ar fi un film, dar când deja e cunoscut finalul – filmul plictisește. Iar fotbalul nu plictisește.

Și ce facem cu Naționala noastră când e învinsă? Mai întâi de toate: când Naționala noastră e învinsă – nu e mai puțin a noastră. Doi: Naționala e la fel de a noastră, cât de ai ei suntem noi – susținătorii. Se spune că susținătorii fideli sunt un al doisprezecelea jucător, și e adevărat. Când Naționala e învinsă, fotbaliștii noștri mai mare au nevoie de susținerea noastră – a suporterilor. Atunci scandările noastre și fluturarea drapelului Moldovei sunt o sursă de energie suplimentară și încredere pentru fotbaliști. Încredere că în viitor vom avea noi oportunități și vom putea fi mai puternici. Aprecierea noastră și încrederea noastră sunt o mare sursă de motivare pentru fotbaliștii Naționalei noastre în cadrul pregătirii pentru meciurile viitoare.

Fotbalul nu este o istorie care se încheie. Fiecare final de competiție fotbalistică, înseamnă un nou început. Și când fotbaliștii Naționalei noastre vor fi siguri că noi suntem alături și îi susținem; când dânșii știu că susținerea noastră nu scade din cauza scorului nedorit – atunci ei de fiecare dată vor face cel mai bun joc posibil. Atunci tricoul Naționalei noastre va avea altă valoare – mult mai importantă, cu o încărcătură spirituală și emoțională mai mare. Atunci noi toți vom fi Echipa Republica Moldova. Echipă unită, care în fiecare meci face cel mai bun joc posibil. Echipă, care știe să se bucure frumos de victorii. Echipă, pe care înfrângerile o fac doar mai puternică. Așa vom fi atunci când Naționala noastră va rămâne la fel de noastră indiferent de rezultat.

Serghei Butelschii

Secretar general al FMF
Inapoi la arhiva noutaților