În cadrul proiectului „Final de mandat”, deputații actualului Parlament vorbesc despre realizările cele mai importante cu care își încheie mandatul, lecțiile învățate pe parcurs, sfaturile pentru succesori și, cel mai important, despre perspectivele de participare la viitorul scrutin. Răspunde deputatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vadim Pistrinciuc.
C: Mandatul Dumneavoastră de deputat se află pe ultima sută de metri. Numiți trei realizări care considerați că v-au reușit.
V.P.: Ultimii ani suntem in opoziție, deși se mai întâmpla ca unele amendamente/proiecte ale opoziției să mai fie votate, în mare parte sunt ignorate. Cea mai mare realizare este că am reușit să păstrăm un spirit critic, combativ, prin care să oferim sens controlului parlamentar. Dintre proiecte de legi, noi am avut proiecte bune ce țin de transparența achizițiilor în cadrul întreprinderilor de stat, avem un proiect cu privire la modificarea art. 13 al Constituției care stabilește clar că limba română este limba vorbită in Republica Moldova. Încă nu au fost votate, dar cine știe? Si o a treia realizare ține de activitățile în domeniul combaterii tuberculozei – de ceva timp colegii m-au delegat responsabil de rețeaua regională care lupta cu această maladie. În acest rol am reușit câteva acțiuni de sensibilizare, promovare de politici la nivel de regiune, dar si activități care vor genera mai multe investiții sociale pentru lupta cu această maladie.
C: Cu ce lecții învățate încheiați mandatul?
V.P.: Momentul în care răspund la aceste întrebări este foarte trist – legea amnistiei fiscale, criticate de toți partenerii RM, guvernarea care nici nu vrea să audă de ce protestează oamenii. Cred că principala lecție învățată este să nu te miri de turnurile pe care le poate avea politica, fiindcă mai urmează și alta. O altă lecție învățată este cum să nu te desprinzi de realitate – văd că în actualul parlament contrazicerea realității a devenit un trend. Mulți politicieni nici nu văd că își fac rău tot lor.
C: Intenționați să participați la viitoarele alegeri parlamentare?
V.P.: La moment pot să vă spun că nu intenționez să particip. Și nu văd ce mi-aș schimba decizia, dar îmi voi ajuta colegii cu ce pot.
C: Ce sfat ori sugestie aveți pentru cei ce aspiră să devină deputați?
V.P.: Să învețe, indiferent de vârsta si meritele pe care deja le au. Să învețe din cărți si experiențe. Să înțeleagă că demnitatea nu e un cuvânt gol, ci o trăire care rămâne și după ce plecăm.
Dima Garcaliuc