[ X ]
Filippo Grandi a dat asigurări Nataliei Gavrilița că Republica Moldova va fi ajutată la gestionarea crizei refugiaților
4 Martie

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați va acorda suport financiar direct refugiaților din Ucraina, aflați pe teritoriul Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

La rândul lor, autoritățile din țara noastră au asigurat condițiile necesare pentru ca oamenii să poată primi transferurile direct pe carduri, deschise la băncile locale. Decizia a fost anunțată astăzi în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Filippo Grandi a menționat că de la declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile și oamenii din Republica Moldova au dat dovadă de o mobilizare fără precedent pentru a acorda asistență refugiaților din Ucraina. Totodată, proporțional la teritoriu și număr de populație, Republica Moldova este pe primele locuri în Europa după numărul de refugiați ucraineni pe care îi găzduiește.

„În toată experiența ICNUR, nu am mai avut atâta cooperare din partea Guvernului și atâta deschidere pentru soluționarea problemelor legate de fluxul mare de refugiați”, a menționat Filippo Grandi.

Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul s-a concentrat, chiar din primele ore de la începutul războiului, pe instituționalizarea unor mecanisme eficiente prin care refugiații afectați de consecințele războiului din Ucraina să poată beneficia de ajutor.

„Contăm pe suportul partenerilor noștri externi în depășirea acestei provocări. Facem tot posibilul să ajutăm cetățenii Ucrainei, care se află în Republica Moldova, deși resursele noastre sunt limitate. Deocamdată, există spații suficiente pentru cazare, însă, în condițiile în care valul de refugiați crește, avem nevoie de suport în gestionarea tranzitului de persoane și asistență financiară pentru a depăși consecințele umanitare și economice ale războiului în țara vecină”, a declarat Natalia Gavrilița.

Înaltul comisar Filippo Grandi a comunicat prim-ministrei că planifică să extindă echipa ICNUR din Republica Moldova, pentru a spori suportul oferit Guvernului în gestionarea crizei umanitare.

De asemenea, s-a discutat posibilitatea de creare a coridoarelor umanitare spre țările UE, care sunt pregătite să primească refugiați din Ucraina, în special categoriile cele mai vulnerabile – persoane cu necesități speciale, copii cu dizabilități sau orfani.

De la declanșarea războiului din Ucraina, peste 136.380 de cetățeni au intrat pe teritoriul țării noastre, dintre care circa 69 de mii au părăsit Republica Moldova prin segmentul de frontieră cu România. Totodată, alți 61.570 cetățeni ucraineni, dintre care 23.179 minori, rămân în continuare pe teritoriul țării. Dintre aceștia, 1759 de persoane au solicitat azil.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților