[ X ]
[ X ]
[ X ]
Festivalul de Film Polonez va avea loc în Republica Moldova. Ce filme vor fi ecranizate
4 Noiembrie

Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi organizează Festivalul Filmului Polonez în Republica Moldova – CinePOLSKA. Evenimentul se va desfășura în perioada de 5- 11 noiembrie, fiind prezentate cele mai recente filme poloneze premiate în întreaga lume. Lucrările vor fi proiectate în avanpremieră în Republica Moldova, iar unele dintre ele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival, transmite CURENTUL.

Potrivit organizatorilor, programul CinePOLSKA constă din ecranizarea a patru filme.

Va fi prezentat „Corpus Christi”, filmul talentatului regizor Jan Komasa. Inspirat din fapte reale, el reflectă povestea unui băiat cu un trecut dificil, care, fascinat de biserica catolică, îmbracă hainele de preot și, în acest rol, ajunge într-o mică comunitate rurală cu numeroasele ei probleme.

Festivalul aduce, de asemenea, cel mai nou film al renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”, candidatul Cehiei la premiile Oscar 2021, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. Autoarea abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la școală de film FAMU. În film ea caută cheia înțelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cunoscut drept Znachor. Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul prestigioasei secțiuni Berlinale Special Gala a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ediția 70.

Cel de-al treilea film care urmează să fie derulat este „Icar. Legenda lui Mieczysław Kosz” , un film clasic despre genialul pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmăreşte pe muzician în ordine non-cronologică, prezentând cele mai importante momente din viaţa lui, într-o biografie extrem de emoţionantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil.

O altă operă care va fi ecranizată în cadrul festivalului este „Supernova”, debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. Filmul reflectă o poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulație, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască. Acțiunea se desfășoară într-un spațiu foarte mic – o bucată dintr-un drum de țară.

Toate filmele vor avea subtitrare în limbile română, rusă și engleză.

Menționăm că din cauza situaţiei pandemice, în acest an „CinePOLSKA” se va desfășura online, pe platforma TIFF Unlimited. Filmele din program vor putea fi vizionate gratuit timp de şapte zile, nefiind necesară crearea unui cont pe platformă.

Doina Buruiană, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților