[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fertilizarea în vitro. Iată cât vor trebui să achite cuplurile pentru o procedură
7 Februarie

Ministerul Sănătății a elaborat Regulamentul care stabilește modalitatea de organizare și criteriile de selecție a cuplurilor care vor beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită, în baza poliței de asigurare medicală, transmite CURENTUL.

Prin urmare, în cadrul Institutului Mamei și Copilului va fi instituită o comisie de evaluare. Aceasta va analiza dosarele depuse de familiile care solicită o procedură de fertilizare in vitro. De asemenea, specialiștii din cadrul comisiei vor stabili, în baza criteriilor prestabilite, cuplurile eligibile.

Pachetul de documente trebuie să conțină și certificat medical cu privire la starea de sănătate a cuplurilor, inclusiv informații despre maladiile concomitente și investigațiile medicale care confirmă infertilitatea. Membrii comisiei de evaluare vor fi responsabili de gestionarea și actualizarea listei de așteptare.

Procedura de fertilizare in vitro va fi efectuată la una din cele patru clinici private din țară, care prestează astfel de servicii medicale (Centrul Medical Repromed, Clinica New Med Life, Clinica TerraMed și Spitalul Internațional Medpark).

Clinicile urmează să fie contractate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. O procedură de fertilizare în vitro va costa 31 mii 729 de lei, conform Hotărârii de Guvern cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare. Suma nu include însă costuri pentru medicamentele pe care le va administra pacienta în condiții de ambulatoriu.

Conform statisticilor Centrului „Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală”, în prezent, aproximativ 140 de mii de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile. În 3 mii de cazuri, problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro.

Regulamentul cu privire la prestarea serviciilor de fertilizare in vitro din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală îl puteți accesa AICI.

Sugestiile și comentariile cu privire la conținutul acestui document pot fi exprimate până în data de 14 februarie, pe platforma de dezbateri publice particip.gov.md.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților