Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova celebrează astăzi „Ziua Diplomatului”, sărbătoare ce constituie în mod simbolic un moment de recunoaștere a muncii, dedicării și responsabilității celor care reprezintă cu mândrie interesele Republicii Moldova pe scena internațională, precum și asigură reprezentarea și protejarea drepturilor cetățenilor aflați peste hotare. Evenimentul festiv organizat la sediul Ministerului a reunit diplomați, colaboratori ai MAE și oficiali de rang înalt, marcând acest moment prin reafirmarea angajamentului comun pentru promovarea valorilor și intereselor țării noastre în lume, informează CURENTUL.
În discursul său, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe Mihai Popșoia subliniat importanța rolului diplomatic: „Ziua Diplomatului nu este doar o celebrare a unei profesii, ci o reafirmare a angajamentului nostru față de țară. Diplomatul moldovean este mai mult decât un purtător de cuvânt al intereselor noastre – este un constructor al legăturilor internaționale, un ambasador al valorilor noastre și un promotor al colaborării bazate pe respect reciproc.”
Ministrul Mihai Popșoi a adresat mulțumiri diplomaților pentru activitatea lor neobosită. „Vreau să vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți, pentru a promova imaginea Republicii Moldova în lume, ca un stat pașnic, un stat care își dorește relații de prietenie, de bună colaborare, bazate pe respect reciproc cu toate țările lumii.”
A devenit o tradiție frumoasă ca în contextul zilei profesionale a diplomatului să aibă loc evenimentul solemn de depunere a jurământului de credință de către noii funcționari publici din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Anul curent, șase tineri diplomați și-au exprimat angajamentul și dorința de a contribui prin dedicație și profesionalism la promovarea intereselor țării noastre.
Prin ordinul ministrului, au fost conferite angajaților serviciului diplomatic rangurile de „Atașat”, „Secretar III”, „Secretar II”, „Secretar I” și „Consilier”, în semn de apreciere pentru activitatea remarcabilă a acestora.
De asemenea, prin decretul președintelui Republicii Moldova, rangurile de „Ambasador” și „Ministru-plenipotențiar” au fost acordate diplomaților cu o carieră excepțională, recunoscuți pentru contribuția lor la consolidarea prestigiului țării pe plan internațional.
Ministrul Popșoi a menționat că „aceste distincții reflectă profesionalismul și devotamentul diplomaților noștri, care contribuie la dezvoltarea relațiilor internaționale și la promovarea imaginii Republicii Moldova”.