[ X ]
Expoziția aniversară a Valentinei Rusu Ciobanu deschisă publicului larg până la 15 decembrie
29 Octombrie

Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, deținătoare a „Ordinului Republicii” și a Ordinului „Meritul Cultural” al României, a împlinit ieri, 28 octombrie, 100 de ani. Cu această ocazie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziția aniversară de pictură „Valentina Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere”, transmite CURENTUL.

La eveniment au fost prezenți vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, Monica Babuc, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol și alți oameni de artă care au apreciat creația pictoriței.

„În acest an năprasnic al Covidului, înțelegem că o asemenea doamnă, ajunsă la o asemenea vârstă și având o asemenea moștenire în Arta Plastică Națională, este o fericire de la care trebuie să învățăm să ne bucurăm plenar”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

„Probabil, Dumnezeu a vrut să ne arate că a știut să prețuiască această nestemată pictoriță, pe care am numit-o o mica zână a orașului nostru. Prin înțelepciunea, prin bunătatea, prin detașarea de lumea nu foarte frumoasă, a reușit să se păstreze lucidă și talentată până la această vârstă”, a adăugat Monica Babuc.

Tudor Zbârnea, Directorul General al Muzeului Naţional de Artă, a comunicat pentru MOLDPRES că aceasta este o expoziție excepțională. Ea cuprinde 54 de lucrări, dintre care 44 sun din fondurile muzeului, 9 din colecțiile familiei și una este dintr-o colecție privată.

În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea albumului de artă, editat cu prilejul aniversării artistei.

Valentina Rusu Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în orașul Chișinău. Și-a făcut studiile la Școala de Arte din Chișinău, iar între anii 1942-1944 a frecventat Academia de Arte Plastice din Iași. Din 1944 până în 1946, a studiat la Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău unde i-a avut în calitate de profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională. Pe arena culturală, artisa s-a afirmat cu compoziția „La joc”.

Menționăm că expoziția poate fi vizitată în incinta Muzeului de Arte până la data de 15 decembrie. Intrarea este cu plată: pentru maturi 10 lei, studenți și pensionari 5 lei, iar pentru elevi 2 lei.

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților